2020-02-18 11:55:22• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak a csempészek legkedveltebb cigarettamárkái 2019-ben

Rekordfogás Halminál
Rekordfogás Halminál

A Szatmár Megyei Határrendészet a 2019-es esztendő során összesen 43 büntetőjogi eljárást kezdeményezett cigarettacsempészet címszóval, melyben 40 személy ellen, 46 bűncselekmény kapcsán vizsgálódnak – árulta el a Szatmár Megyei Közrendért Felelős Területi Hatóság februári Pircalab Alin Titus rendőr-főbiztos.

Pircalab kifejtette, az elemzett időszakban 13 házkutatást tartottak, melyek során több mint 1,5 millió lej értékben rendeltek el vagyonzárlatot. Ugyanakkor lefoglalásra került több mint 680 ezer doboznyi ukrán cigaretta is, melynek feketepiaci értéke megközelítette az 5 millió lejt. Ezzel kapcsolatban a rendőr-főbiztos elmondta, az előző évekhez hasonlóan a csempészek egyszerre két fronton, a határátkelőhelyen és a zöldhatáron is próbálkoznak.
 

„A román – vagy külföldi – állampolgárok meglehetősen találékonynak bizonyulnak a csempészáru elrejtését illetően: a gépjárművek ajtajaiban, a pótkerékben, az üzemanyagtartályban is rendszeresen bukkanunk cigarettára, de egyre többször furdul elő az is, hogy kávés, mosószeres, sörös vagy édességes dobozokba dugdossák a termékeket. Ugyanakkor tavaly megszaporodtak a drónos esetek” - mondta el Pircalab.
 

A rendőr-főbiztos emellett azt is részletezte, mely márkákat részesítik előnyben a csempészek. Mint kiderült, toronymagasan a Compliment vezet, melyből nem kevesebb mint 515 553 csomagot foglaltak le 2019-ben a határrendészek. Jócskán lemaradva következik a Jin Ling, melyből összesen 71 256 csomagot sikerült begyűjteni, harmadik helyre pedig a Marble futott be 34 793 csomaggal.



 

Azon kérdésre, hogy fel vannak-e fegyverezve a csempészek, Alin Titus Pircalab kifejtette, a zöldhatáron át Románia területére érkező csempészek jellemzően nincsenek felfegyverkezve, hiszen bőven elég nekik, hogy a méretes dobozokat cipeljék, melyeket hevederekkel erősítenek rájuk. A rendőr-főbiztos tudomása szerint a tavalyi esztendőben csak kétszer fordult elő, hogy egy-egy felmálházott csoportot egy fegyveres férfi kísért, ám ezek sem támadtak. Amikor ugyanis észrevették a határrendészeket, azonnal megiramodtak és meg sem álltak, míg újra ukrán területre nem értek. Egyébként a hatalmas dobozokat cipelő személyek is ugyanígy szoktak eljárni, rakományukat hátrahagyva rohannak vissza a szomszédos ország területére, hogy meneküljenek a román hatóságok elől.


Azon kérdésre pedig, hogy melyik volt a tavalyi esztendő legemlékezetesebb fogása, Pircalab elmondta, egyértelműen az az eset pályázhatja meg ezt a címet, amely még februárban történt a halmi határátkelőnél. Egy, elvileg fabrikettet szállító kamion rakteréből ugyanis nem kevesebb mint 414 500 csomag cigaretta került elő, melynek feketepiaci értéke megközelítette a 2 millió lejt.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: