2020-01-30 17:10:20• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal legfontosabb megvalósításai 2019-ben

Fotó: DragosEvents
Fotó: DragosEvents

A január a legtöbb közintézmény életében a számvetésről szól: mérlegre helyezik, mely célokat sikerült az előző évben megvalósítani, és hol van még tennivaló. Nincs ezzel másként a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal sem, melynek vezetősége egy sajtótájékoztató keretében értékelte a 2019-es esztendő legfontosabb eredményeit.

„Hogy mit hozott 2019 Szatmárnémeti számára? Több olyan kulcsfontosságú projektet sikerült kezdeményeznünk vagy folytatnunk, melyek által fejlődik a közúti infrastruktúra és a tömegközlekedés. Befektetéseink másik jelentős része a líceumokat, iskolákat, óvodákat, játszótereket, sportpályákat, parkokat és zöldövezeteket célozta meg, hiszen ezek egy fenntartható város egészséges fejlődésének kulcsai. Ugyanakkor támogattuk a helyi, országos és multinacionális vállalatokat is, kik a városunkba való invesztíció által munkahelyeket teremtettek” – fejtette ki évértékelője elején Kereskényi Gábor polgármester, majd tételesen ismertette a tavalyi esztendő legfontosabb eredményeit.



A közúti infrastruktúra fejlesztése: az elmúlt év során a városközpontban és a lakónegyedekben nem kevesebb mint 50 utcát újítottak fel, melyeknek együttes hossza meghaladja a 40 kilométert. Emellett 90 járdaszakasz is korszerűsítésre került, melyeknek összhossza több mint 150 kilométer. A tavalyi évben sikerült 6 parkolót felújítani, mely által 852 új parkolóhely jött létre. 2019 másik nagy eredménye, hogy hosszú évek után végre megújult a Kossuth-kert, illetve a Nagy- és a Kispiac is.


Játszóterek, sportpályák, zöldövezetek: egy, a Rotary Klubbal közösen véghezvitt projektnek köszönhetően sikerült egy korszerű skateparkot kialakítani a 17-es lakónegyedben található UFO-parkban. A 14-es lakónegyedben a Draxlmaierrel való együttműködés révén létesült egy új játszótér, a Fabricii és a Gorunului utcákon pedig két sportpályát alakítottak ki. 2019-ben több mint 1000 facsemetét ültettek el két turnusban, melyek főként a Stefan cel Mare utcát, a Batizi utat, a I. L. Caragiale utcát, a Lucaciu-parkot, a Bargaului és a Ferastrua utcát, valamint a Closca sugárutat fogják zöldebbé tenni.


Tömegközlekedés: tíz év óta először sikerült a polgármesteri hivatalnak vadonatúj autóbuszokat beszereznie. A 2019-ben érkező 5 busz mellé 2020 júniusában megérkezik további 11 hibrid hajtású jármű, melyeket az év végén vagy 2021 elején további 7 fog még követni.


Közbiztonság: 2019-ben 40 új térfigyelő kamerát szereltek fel Szatmárnémetiben, 2020-ban pedig további 40-nel szeretnék bővíteni a rendszert. A Helyi Rendőrség munkatársait testkamerákkal látták el, és emellett számos utcában és tömbházudvarban bővítették a közvilágítási hálózatot is.


Multik a városban: 2019-ben több cég, köztük a Somipress és az Electrolux is bővítette termelési egységeit, megnyílt az Aushopping 11 millió euróból megvalósított plázája, az Altex pedig 8 millió eurót fektetett az új szaküzlet megépítésébe. Ugyancsak 2019 volt az az év is, amikor megvetette lábát a városban a Cineplexx és a Cinema One, valamint a McDonalds gyorsétterem is.


Közoktatás: a tavalyi évben a polgármesteri hivatal 9,2 millió lejt hagyott jóvá a város 40 tanintézményének működtetésére, ugyanakkor több óvodát és bölcsődét is sikerült felújítani.


Amennyiben arra kíváncsi, milyen uniós projektekkel vágott neki 2020-nak a polgármesteri hivatal, ajánljuk figyelmébe az ide kattintva elérhető cikkünket is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: