2019-09-14 10:06:44• hírek • Bede Emőke

Ezek voltak 2019 nyarán a leggyakoribb közlekedési bűncselekmények Szatmár megyében

Ha azt mondom nyár, mit jut az eszedbe? Forró hétköznapok, a hétvégi strandolás, a hideg sörök a teraszon? Ezek is biztosan mind, viszont a szatmáriak azt is nagyon jól tudják, hogy a nyári hónapokban hazatérnek a külföldi munkavállalók, a város pedig megtelik külföldi rendszámú autók tucatjaival.

Ilyenkor óhatatlanul is megugrik a Szatmárnémeti és a megye útjain közlekedő autók száma, így evidens az is, hogy a közlekedési rendőrség baleset-megelőzési akciói is jóval több eredményt hoznak a szokottnál. De hogy megtudjuk, pontosan hányan is kaptak pénzbírságot, és hány autóvezető ellen indult bűnügyi eljárás, megkerestük a Szatmár Megyei Rendőr-felügyelőséget, akik készségesen válaszoltak kérdéseinkre.


Nagy Florentina rendőrbiztos a Szatmár.ro megkeresésére elmondta, június 1. és augusztus 31. között 13 638 helyszíni bírságot szabtak ki a szabálysértésen kapott autóvezetőkre, melyeknek összértéke egészen pontosan 1 824 590 lej. Ugyanakkor 187-en nem úszták meg pénzbírsággal, ugyanis a hatóság bűnügyi eljárást is indított ellenük.


Vigyázat, ittas vezető a volánnál!

Kérdésünkre a rendőrség azt is elárulta, hogy melyek voltak a leggyakoribb bűncselekmények a nyári hónapok során. Legtöbbször, szám szerint 93 alkalommal alkohol vagy kábítószer alatt álló sofőr ellen kellett eljárniuk az egyenruhásoknak. Az ittas vezetéssel kapcsolatban mindenképp fontos kiemelni, hogy Romániában a „zéró tolerancia” elve érvényesült, azaz elvileg a legkisebb italozás felett sem hunynak szemet a rendőrök, viszont a 0,4 mg/l légalkoholszint feletti értékek esetében már nem csak a jogosítványt vonják be, de akár 1 évtől 5 évig terjedő börtönbüntetést is kiszabhatnak.


Noha az ittas vagy kábítószeres sofőrök tábora volt a legnépesebb ezen a nyáron, 79-en voltak azok is, akik vezetői engedély nélkül autóztak a megye útjain. További 10 személy ellen pedig azért indítottak bűnügyi eljárást, mert a gépjármű-nyilvántartási rendszerbe be nem jegyzett járművel közlekedtek. Természetesen szerettük volna megtudni azt is, hogy mindezen szabálysértések és bűncselekmények közül hány köthető a külföldről érkező autósokhoz, viszont ilyen szempontból a rendőrség nem készít statisztikát.

Hozzászólás:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: