2019-02-14 13:56:57• hírek • Bede Emőke

Ezek a rendőrség elsődleges következtetései a szerdai gázolással kapcsolatban

Mint arról korábban hírt adtunk, szerda délután közlekedési baleset történt a Zsadányi (Closca) úton: egy autós elgázolt egy édesanyát és a kislányát. Csütörtökön pedig a rendőrség hivatalos formában is összegezte megállapításait.

Mint írják, a közlekedési rendőröket 16 óra 5 perckor értesítették arról, hogy baleset történt az említett útszakaszon. A helyszíni szemle során az egyenruhások megállapították, hogy egy 36 helybeli nő nem adta meg az egyébként táblákkal és útfelfestéssel is jelzett gyalogátkelőn áthaladó két személynek az elsőbbséget. A gázolás nyomán egy 38 éves nő – az édesanya – könnyebb, 6 éves gyermeke azonban súlyos sérüléseket szenvedett.
 

A nőt még a helyszínen alkoholszondás vizsgálatnak vetették alá, ennek eredménye negatív lett. A rendőrség gondatlanságból elkövetett testi sértés címszóval bűnügyi dossziét nyitott az ügyben, a nyomozást pedig folytatják a pontosabb körülmények megállapítása érdekében.


Íme néhány jó tanács, melyeket szem előtt tartva csökkenthetjük az esélyét annak, hogy hasonló baleset áldozatai legyünk. Az első és talán a legfontosabb szabály, melyet gyalogosként szem előtt kell tartanunk, a zebráknál található jelzőlámpa zöld fényére vonatkozik. A zöld fény felvillanásakor ne lépjünk le azonnal az úttestre, hanem bizonyosodjunk meg róla, hogy a közeledő autók valóban megállnak az átkelő előtt.


Ugyanilyen körültekintően kell eljárnunk a jelzőlámpa nélküli gyalogátkelők esetében is. Ezek a helyek különösen veszélyesek, hiszen a parkoló autók eltakarhatják a gyalogosokat. Ne ugorjunk ki hirtelen az úttestre. Előbb győződjünk meg róla, hogy az autósok észlelik átkelési szándékunkat és megállnak. Éjszakai közlekedés esetén ajánlatos fényvisszaverő mellényt hordani, vagy ennek hiányában egy jól látható lámpával felhívni magunkra a sofőrök figyelmét. Lehetőség szerint közlekedjünk a menetiránnyal ellentétes oldalon.


Végül, de nem utolsósorban érdemes azzal is tisztában lennünk, hogy a fülhallgatók használata még alacsony hangerőn is csökkenti a figyelmet. Használjuk csak az egyik fülünket zenehallgatásra, így a másikkal még időben észleljük a hirtelen fellépő veszélyeket. Az autósok pedig idézzék fel, mit a KRESZ-oktatás során tanultak: a gyalogátkelőket fokozott figyelemmel és olyan sebességgel kell megközelíteni, hogy a járművel, amennyiben szükséges, időben meg tudjunk állni.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# ballagók2020 # koronavírus # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: