2018-08-28 10:41:12• hírek • Bede Emőke

Ezek a legfontosabb teendők egy baleset után

Alig múlik el nap, hogy nem számolnánk be kisebb-nagyobb közlekedési balesetekről. Viszont sok sofőr nincs tisztában azzal, mit is kell tennie, ha egy sajnálatos baleset részese lesz.

A Szatmár Megyei Rendőrség közlekedésrendészeti osztálya felhívást intézett a sofőrökhöz, ugyanis napi szinten tucatnyi indokolatlan bejelentés záporozik a 112-es segélyhívóra. Mint arra a rendőrség felhívja a figyelmet, az egységes segélyhívót kifejezetten abban az esetben kell riasztani, ha a baleset során személyi sérülés is történt. Amennyiben mindenki ép bőrrel megúszta a kellemetlen kalandot, a sofőr kötelességei 195/2002-es sürgősségi kormányrendelet értelmében a következők: a járművet minél előbb el kell távolítani az úttestről. Ha ez nem lehetséges, akkor az úttestről a lehető legjobban le kell húzni a járművet, és jelezni kell a jelenlétet az úton annak rendje és módja szerint. Emellett a baleset bekövetkeztétől számítva 24 órán belül jelentkezni kell a területileg illetékes rendőrségen.
 

Egyértelmű tehát, hogy a csak anyagi károkkal járó baleseteknél nem kell feltétlenül riasztani a 112-t, bármennyire is pánikba esnénk az adott helyzetben. A Szatmár Megyei Rendőrség arra kéri a sofőröket, hogy csak indokolt esetben tárcsázzák a számot, az ilyen felesleges hívások ugyanis leterhelik a rendszert, veszélybe sodorva ezzel azoknak az életét, akik valóban a készenléti szervek segítségére szorulnak.
 

A Szatmár megyei lakosság egyébként a júliusi hónap során 16 245 alkalommal hívta a 112-t, azonban a hívások 56,16 százaléka, azaz 9 123 jelzés nem volt sürgősnek minősíthető. A valóban vészhelyzetet bejelentő hívások száma 7 112 volt, ezeket a rendőrség, a mentőszolgálat, a tűzoltóság és a csendőrség felé irányították tovább a diszpécserek.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: