2020-06-02 14:46:48• hírek • Bede Emőke

Ezek a legdrágább ingatlanok jelenleg Szatmárnémetiben

Fotó: zirmer-bud.ro
Fotó: zirmer-bud.ro

Ha mostanában valaki ingatlanvásárlásban gondolkodik, az első lépés többnyire, hogy megnyitja a legnépszerűbb, kifejezetten apróhirdetésekkel foglalkozó honlapokat, majd ott saját preferenciái és büdzséje alapján szemügyre veszi, milyen felhozatalból válogathat. Nos, mi is belevetettük magunkat az ingatlanhirdetések tengerébe, és megnéztük, milyen igatlanokat vehet meg az Szatmárnémetiben, akinek bankszámláján akár több százezer euró is elköltésre vár.

A szatmárnémeti épületekre szűrve sok olyan ingatlanra bukkan az ember, melyeket nem csak az érdeklődők, hanem minden szatmári jól ismer, mivel az épület épp egyik kedvelt időtöltési helyszínéül szolgál, vagy mert már hosszú évtizedek óta hozzátartozik a városképhez.


Irodák, üzlethelyiségek, ipari ingatlanok

Magasan a legdrágább ingatlannak számít e kategóriában a Golescu-híd lábánál található Satu Mare Shopping Plaza épülete, melyben az üzletek mellett edzőtermek, medencék, kávézók is helyet kaptak, a felsőbb szinteken pedig lakásokat alakítottak ki. A 12 500 négyzetméteres épület kereskedelmi részén elhelyezkedő boltok a hirdetés szerint mintegy 70 ezer eurónyi bérleti díjat fizetnek be havonta, illetve jön még a csomagban egy bővítési engedély is, mellyel egy újabb, 25 ezer négyzetméteres épületet húzhat fel az új tulajdonos. S hogy mennyit kell mindezért kicsengetni? Nos, a jelenlegi állás szerint 9 millió eurót kóstál az ingatlan, s bár még ez is hatalmas összegnek tűnhet, eláruljuk, hogy mintegy másfél év alatt 3,5 milliót esett az épület ára.



Egy pláza áll tehát az első helyen, s egy újabb pláza futott be a második helyre is – legalábbis nevében. A 2004-ben befejezett Európa Pláza ugyanis sokkal inkább irodaház, mintsem szó szerinti bevásárlóközpont. A 2 600 négyzetméteres összterületű, saját parkolóval is rendelkező ingatlan a hirdetés szerint tökéletesen alkalmas hotel, panzió, bankfiók, bemutatóterem, poliklinika, szupermarket és szabadidőközpont kialakítására is. A második legdrágább szatmári ingatlanért jelenleg közel 2,1 millió eurót kérnek, viszont nem kell egyben kifizetni az összeget, a tulajdonos egyelőre megelégszik 1,3 milliónyi előleggel is.



Ezzel pedig be is értünk a 2 millió euró alatti szegmensbe, ahol egyebek mellett a 17-esben található Dana Center, a Rákóczi (Mihai Viteazul) utcán található, volt Textile Tricotaje Komplexum, valamint a  Batthyány (Coposu) sétányon található Dana Komplexum egyik üzlethelyisége is megtalálható. Amennyiben tehát valaki égető szükségét érezné annak, hogy egy egészen tágas üzlethelyiséget vásároljon Szatmárnémetiben, van miből válogatni, viszont alaposan a pénztárcája mélyére kell nyúlnia.



Álomotthonok több tíz, vagy akár százezer euróért

Amennyiben nem üzlethelyiségre, hanem lakásra van szükségünk, akkor is bőséges választék áll rendelkezésünkre, képzeletünknek csak a pénztárcánk szabhat határt. A jelenleg meghirdetett legdrágább lakásért nem kevesebb mint 137 ezer eurót kér tulajdonosa, de vigasztaljon a tudat, hogy az ár alkudható. Hogy mit kapunk ezért a csillagászati összegért? Nos, egy 160 négyzetméteres, kétszintes, központi lakást, melyhez egy 50 négyzetméteres fedett terasz és mesés panoráma is tartozik. A hirdetés szerint a lakást riasztórendszer és biztonsági kamerák védik, van légkondi, saját hőközpont és kaputelefon is, de ha esetleg még így is hiányérzetünk lenne, akkor jó tudni, hogy még a konyhabútort is megtarthatja a vásárló. Amennyiben nem ragaszkodunk hozzá, hogy a központban lakjunk, 120 és 125 ezer euró közötti összegért az egyik exkluzív lakóövezetbe is költözhetünk, ahol a lakásokat nem csak kulcsrakész, de többnyire bútorozott állapotban kínálják az ingatlanközvetítői irodák.


Ha nem „tömény luxusra”, hanem inkább hatalmas térre vágyunk, választhatunk egy másik, központi, viszont kevésbé fényűző lakást, melynek 200 négyzetméteréért nem kevesebb mint 134 800 eurót kér tulajdonosa. „A hatalmas és világos szobáknak köszönhetően úgy fogja magát érezni, mintha egy palotában lakna” – olvasható a szövegben. Minden valószínűség szerint ez így is lesz, csak nem közvetlenül a vásárlás pillanatában, ugyanis a lakásra ráfér majd egy alapos felújítás.


Lakás helyett inkább házra vágyna? Akkor a legdrágább, amit jelenleg megvásárolhat, az egy 550 ezer eurós ingatlan, melynek értékét nem csak az tornássza fölfelé, hogy az 1911-es épület Papp Aurél festőművésznek is otthont nyújtott fénykorában, hanem az a tény is, hogy hatalmas méretekkel rendelkezik, és elhelyezkedése is kifejezetten előnyös. Az árat elnézve kétségtelen, hogy az elsődleges célközönség nem az átlagemberek szférája, sokkal inkább üzlethelyiségként, irodaként vagy magánklinikaként lehet elképzelni ezt a grandiózus épületet - ezt egyébként maga a hirdető is kifejti a terjedelmes ismertetőben.



Balról az Atlaszos ház, jobbról pedig a már felújított Iparosotthon


Hasonló szándékkal bocsátották áruba a szatmáriak által csak Atlaszos házként ismert épületet is, melyért jelenleg 320 ezer eurót kérnek. A kb. 900 négyzetméteres épületben akár több lakás is kialakítható, viszont tény és való, hogy nem csak a vásárlásra, de a renoválásra is egy tetemes összeget kell majd fordítania az új tulajdonosnak. Amennyiben azonban nem befektetési céllal nézelődik, hanem álomotthont keresgél, akkor több, 3-400 ezer euró értékű luxusvilla közül is válogathat Szatmár szerte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: