2015-12-11 15:46:33• hírek • MTI

Ezek a csapatok lesznek ott jövőre Franciaországban

A labdarúgó Európa-bajnokságok történetében először vesz részt 24 válogatott a kontinenstornán: a június 10-én rajtoló franciaországi esemény csoportbeosztását szombaton 19 órától sorsolják Párizsban. A sorsolást az M4 és a DolceSport1 élőben közvetíti.

A résztvevő csapatok rövid bemutatása:
1. kalap:
Franciaország:

A franciák 1984-ben házigazdaként, majd 2000-ben is megnyerték az Eb-t, 1998-ban pedig világbajnokok voltak. A szakértők az esélyesek között számolnak velük, a közelmúlt párizsi terrortámadásai pedig még jobban összekovácsolhatták a csapattagokat és a szurkolókat is.
Spanyolország:
A címvédő már kiheverte a tavalyi brazíliai vb-n átélt kudarcot, amikor a csoportkörben búcsúzni kényszerült. A spanyolok történelmi tettre készülnek, sorozatban három Eb-t még egyetlen válogatott sem tudott nyerni.
Németország:
A németek nemcsak azért számítanak az Eb elsőszámú favoritjának, mert világbajnoki címvédők, hanem mert az elmúlt öt világversenyen - három vb-n és két Eb-n - mindannyiszor legalább az elődöntőig meneteltek.
Anglia:
A korai világbajnoki búcsú után Roy Hodgson szövetségi kapitány azt mondta, "fényes jövő" áll a csapat előtt. Az angolok most bizonyíthatnak, miután a selejtezők során már megmutatták tudásukat: százszázalékos mérleggel, csoportelsőként jutottak ki a tornára.
Portguália:
Az aranylabdás Cristiano Ronaldo által vezetett együttes nyolcból csak egy meccset veszített el a selejtezőben, a maradék hetet megnyerte. A portugálok négy évvel ezelőtt az elődöntőig jutottak, most a tornagyőzelemért szállnak harcba.
Belgium:
A belgák 1984 után jutottak ki újra az Eb-re, 2000-ben ugyanis a hollandokkal társházigazdaként vettek részt a tornán. A csapat vezeti a nemzetközi szövetség (FIFA) világranglistáját, így papíron az esélyesek közé számít.

2. kalap:
Olaszország:

A 2012-es Eb ezüstérmese veretlenül vívta meg a seljetezősorozatot, de Antonio Conte szövetségi kapitány változatlanul a csapat tökéletes összeállítását keresi.
Oroszország:
A 2018-as vb házigazdája erős hajrával biztosította a helyét a kontinenstornán. Úgy tűnik, hogy a júliusban menesztett Fabio Capello helyét átvevő Leonyid Szluckij irányításával magára talált a Szbornaja.
Svájc:
A svájciak, most a bosnyák Vladimir Petkovic szövetségi kapitány irányításával, 2004 óta immár hatodszor vehetnek részt világeseményen. A válogatott jónéhány meghatározó játékosa a német bajnokságban edződik hétről hétre.
Ausztria:
Az osztrákok történetük során először jutottak ki Eb-re, 2008-ban ugyanis társházigazdaként voltak ott a tornán, amelyen győzelem nélkül, a csoportkörben búcsúra kényszerültek. A siker kovácsának a svájci szövetségi kapitányt, Marcel Kollert tartják.
Horvátország:
Niko Kovac szövetségi kapitány menesztése ellenére a horvátok kivívták az Eb-szereplés jogát, s a tavalyi vb-kudarcot, vagyis a korai búcsút is szeretnék feledtetni a szurkolókkal.
Ukrajna:
Az ukránok 2012-ben, a lengyelek társházigazdájaként játszottak először kontinenstornán, most azonban a pályán harcolták ki a részvételt, mégpedig a szlovénok elleni pótselejtezős párharcban.

3. kalap:
MAGYARORSZÁG:

A válogatott 44 év szünet után lesz ott újra az Eb-n, miután Bernd Storck szövetségi kapitány vezérletével kettős győzelemmel, 3-1-es összesítéssel búcsúztatta a norvégokat a pótselejtezőn.
Csehország:
A csehek az 1996-os Eb-döntőben a németektől elszenvedett vereség óta minden kontinenstornán ott voltak, csapatuk ugyanakkor nem mondható fiatalnak, legjobbjaik, mint Petr Cech vagy Tomas Rosicky már veteránnak számítanak.
Svédország:
A svédeket legnagyobb sztárjuk, Zlatan Ibrahimovic "lőtte ki" az Eb-re, az ő 11 találata nélkül az északiak vélhetően nem szerepelnének a kijutottak listáján.
Lengyelország:
A 2008-as torna társházigazdájának Eb-re jutásában a leghíresebb lengyel futballista, Robert Lewandowski játszotta a főszerepet, aki az írek elleni 2-1-es siker alkalmával is létfontosságú gólt szerzett.
Románia:
A románok 2008 után szerepelhetnek újra az Eb-n, de Anghel Iordanescu kapitányt ennek ellenére sokan kritizálják. A mostani román válogatott jóval gyengébb, mint az 1990-es években, de a magyarokkal azonos selejtezőcsoportban szerepelve, másodikként mégis ott lehet a tornán.
Szlovákia:
Csehszlovákia felbomlása óta először fordult elő, hogy a szlovákok kiharcolták az Eb-részvételt, mégpedig egyenes ágon, csoportmásodikként.

4. kalap:
Törökország:

A törökök 2008 után jutottak ki ismét az Eb-re, de a kapitány még mindig ugyanaz: Fatih Terim. Tanítványai az utolsó selejtezőmérkőzés hajrájában szerzett szabadrúgásgólnak köszönhetően legjobb csoportharmadikként lehetnek ott egyenes ágon a tornán.
Írország:
Az írek 1988 és 2012 után harmadszor játszhatnak az Eb-n, erejüket jól mutatja, hogy a világbajnok németeket otthon 1-0-ra legyőzték, idegenben pedig 1-1-et játszottak velük a selejtezősorozatban.    
Izland:
Az északi szigetország válogatottja története során először jutott ki világeseményre, ráadásul egy olyan csoportból, amelyben a vb-bronzérmes hollandok is szerepeltek.
Wales:
A walesi válogatott az 1958-as vb után szerepelhet újra nagy tornán, Eb-n azonban még nem játszott. A csapat idén először került a világranglista első 10 helyezettje közé, legnagyobb sztárja pedig a Real Madrid szélsője, Gareth Bale.
Albánia:
A selejtezősorozat legnagyobb meglepetése, Albánia az I jelű csoportban a dánokat és a szerbeket is megelőzve, Portugália mögött másodikként jutott ki egyenes ágon az Eb-re.
Észak-Írország:
A magyarok másik selejtezős ellenfele, amely csoportgyőztesként jutott ki a tornára, a világranglistán pedig fennállása legjobb helyezését elérve már 30.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: