2011-03-04 14:26:40• hírek • Garzó Ferenc/MTI

Ez nem házasság!

Az RMDSZ nem esküdött "örök hűséget" a Demokrata Liberális Pártnak (PD-L) a koalíciós szerződés aláírásával, de egyelőre megnyugtatta Emil Boc miniszterelnököt és az általa vezetett PD-L-t, hogy a 2012-ben esedékes választásokig nem bukik meg a kabinet - olvasható a pénteki romániai sajtóelemzésekben.

Az Evenimentul Zilei, a Gandul, az Adevarul és más lapok kommentátorai, a televíziós beszélgetésekben szereplő szakértők egyaránt úgy vélik: a PD-L ezzel a szerződéssel próbálta megelőzni az RMDSZ esetleges "árulását", vagyis azt, hogy a magyarok e szervezete engedjen a Szociáldemokrata Párt (PSD), a Nemzeti Liberális Párt (PNL), valamint a Konzervatív Párt (PC) által alkotott ellenzéki szövetség (USL) "csábításának".

Victor Ponta szociáldemokrata és Crin Antonescu liberális pártvezér az RMDSZ nagyváradi kongresszusán figyelmeztette a magyar küldötteket: ha most nem állnak át az ellenzék oldalára, később, a következő kormány megalakításakor már nem lesz szükség rájuk.  A jelenlegi felmérések valóban azt mutatják, hogy az USL a szavazatok több mint ötven százalékát szerezné meg, ha ma lennének a választások, míg a megszorító intézkedésekre kényszerülő kormány népszerűsége egyre csökken.

Az RMDSZ számára a mostani szerződés kilátásba helyezi a kisebbségi törvénytervezet elfogadását és a jelenlegi romániai gazdasági fejlesztési régiók átalakítását is, mindkettő a romániai magyarságnak kedvezne. A szövetségnek ugyanakkor osztoznia kell a PD-L-vel a megszorításokkal járó népszerűségvesztésben is.
Sokan ezért tartják figyelemreméltónak Markó Béla miniszterelnök-helyettesnek, a kongresszuson leköszönt volt RMDSZ-elnöknek a csütörtöki rádiónyilatkozatát, amelyben így fogalmazott: képmutatás lenne kijelenteni, hogy az RMDSZ többé nem lép koalícióra a PDL-n kívül más párttal is, ugyanakkor jelenleg nincs ok arra, hogy kilépjen a kormányból - jelentette ki. Hozzátette ugyanakkor: a jövő évi választásokra az RMDSZ nem kíván választási szövetséget kötni senkivel.


Emil Boc és Kelemen Hunor
Emil Boc és Kelemen Hunor



"Ennyire talán még sosem volt kapós az RMDSZ: olyan helyzetben van, mint a békebeli operettdíva, akinek egyszerre udvarol egy dúsgazdag gróf és egy fess katonatiszt, és egyikük drágább ajándékokkal halmozza el, mint a másik" - állapítja meg pénteki vezércikkében az erdélyi Krónika.

A cikkíró szerint most értelmetlen lenne engedni a sziréndaloknak. Csakhogy az életszínvonal-romlás az RMDSZ népszerűségét is kikezdte, a szavazók visszahódítására pedig nem biztos, hogy elég lesz a szimbolikus eredmények lobogtatása - véli a szerző, aki szerint a kisebbségi törvény és a fejlesztési régiók átrajzolása - bármennyire fontos is - olyan elvont, hogy csak nehezen lesz képes versengeni a mindennapi megélhetést érintő bér-, munkahely- vagy nyugdíjtémákkal.
Ha az RMDSZ a gazdasági és szociális kérdésekben nem lesz képes eredményt felmutatni, nehéz lesz visszaszereznie hitelességét, és ebből a szempontból teljesen mindegy, hogy kivel szövetkezik - fűzi hozzá a Krónika vezércikke. 

A bukaresti Új Magyar Szó (ÚMSZ) kommentárjában úgy látja: a jelenlegi ellenzék oldalán az RMDSZ-nek sem az idén, sem jövőre nem lenne lehetősége törvénybe foglaltatni azokat a közösségi jogokat, amelyek megszerzésére szavazóitól megbízatást kapott. A most kialakított koalíciós ütemterv azonban csak papírdarab, a dokumentumban foglaltak végrehajtásának határidejét ugyanis "titkos mellékletbe" foglalták, így pedig lehetetlen a számonkérés - írja a szerző.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: