2010-03-03 11:13:41• hírek • Szatmar.ro

Ez már 2012-ről szól

Idei első felkészülési meccsét vívja a magyar és a román labdarúgó válogatott szerda este.

Az, hogy 2010 elején a magyar labdarúgó válogatott nem a soron következő világeseményre készül, már néhány év(tized)e sajnos senkit nem lep meg. Az a tény viszont, hogy Románia sem lesz ott a világbajnokságon, már némileg meglepő, főleg, hogy az ország képviseltette magát a legutóbbi Európa-bajnokságon.

Így viszont mindkét szebb jövőben reménykedő válogatott máris megkezdheti felkészülését az ősszel induló selejtezőkre, amelynek végcélja a 2012-es, lengyel-ukrán közös rendezésű Európa-bajnokság. Közös a két csapatban, hogy mindkettő ugyanazzal a trénerrel vág neki az útnak, akivel az előzőt befejezte: a magyar válogatott esetében Erwin Koeman menesztése nem lett volna indokolt, a románoknál pedig Victor Piturcának már a selejtezősorozat közepén mennie kellett, helyét Razvan Lucescu vette át.

A magyar válogatott Győrben azt az Oroszországot fogadja, amelyet 1912 óta nem sikerült legyőzni. Valamennyit árnyal a képen viszont, hogy a szbornaja jogutódját majd jogelődjét, a Szovjetuniót legutóbb 1978-ban 2-0-ra sikerült legyőzni. A két ország számunkra legfájóbb meccsét az 1986-os világbajnokságon vívta egymással, akkor a világranglista-vezető magyar válogatott megsemmisítő, 0-6-os vereséget szenvedett.

A magyar csapat nem sokat változott a tavalyihoz képest, az előző sorozatban rendszeres kerettagok közül a válogatottól visszavonult Babos Gábor, valamint Tóth Balázs és Priskin Tamás szorult ki, bekerült viszont Tóth klubtársa, a belga Genkben szereplő Tőzsér Dániel valamint Szalai Ádám, míg Koltai Tamás személyében újoncot is avathat Koeman. Dzsudzsák Balázs és Gyepes Gábor is kimaradhat a csapatból, mindketten sérüléssel bajlódnak.

Az oroszoknál mindenki itt van, aki számít Biljaletgyinovtól (Everton) kezdve Pogrebtnyakon (Stuttgart) át Pavljucsenkóig (Tottenham), ám elképzelhető, hogy legnagyobb sztárjuk, az Arsenalt erősítő Arsavin nem tudja vállalni a játékot, rajta kívül pedig Bisztrov is sérüléssel bajlódik. Az oroszoknál egy mottója van a szerdai találkozónak: a játékosok szeretnének szépen búcsúzni a csapatot a nyáron elhagyó Guus Hiddinktől, míg a holland mester szintén győzelemmel zárná le orosz korszakát.

Még egy pillanatig a két mesternél maradva: jól ismerik egymást, amellett ugyanis, hogy honfitársak, Koeman a 2003-2004-es szezonban Hiddink segítője volt a PSV Eindhovennél.


A magyar válogatott az oroszok elleni meccsre gyúr fotó: mlsz.hu
A magyar válogatott az oroszok elleni meccsre gyúr fotó: mlsz.hu


Románia Temesváron Izrael legjobbjait fogadja és szeretne visszavágni a két évvel ezelőtti vereségért: 2008 tavaszán, a Szentföldön a hazaiak Golan góljával 1-0-ra verték az EB.-re készülő románokat. Az akkor lehetőséget kapott 17 játékosból mellesleg jelenleg Lobont, Contra, Radu, Ov. Petre, Cocis, Mutu, Ogararu, Moti, Fl.Petre és Dica nem tagja a keretnek.

Az őszhöz képest viszont érthető módon kevesebb az eltérés, újoncként bemutatkozhat viszont két kolozsvári kötődésű labdarúgó: a besztercei születésű, de a Kolozsvári CFR-t erősítő Ciprian Deac valamint a kolozsvári születésű, de a dán Midjyllandban légióskodó George Florescu. Sérülés miatt kimaradt a keretből Chivu, Rat, Radu és Apostol, két év után viszont szerepet kaphat Sepsi László.

Az izraeli csapatból nem hiányoznak a sztárok: Benajun (Liverpool), ben Haim (Portsmouth), Cohan (Bolton), Aouate (Mallorca). Kimaradt viszont a hatalmas tehetségnek kikiáltott, de a fejlődésben stagnáló ben Sahar, aki az Espanyolt erősíti.

A magyar - orosz és román - izraeli mellett további 32 barátságos labdarúgó-mérkőzést rendeznek szerdán szerte a világban, ezek közül a német-argentin és a spanyol-francia párharc emelkedik ki.

Előbbivel kapcsolatban a vendégek szövetségi kapitánya, Diego Maradona megjegyezte, hogy fantasztikus találkozóra számít, amelyet mindkét csapat megnyerhet. Hozzátette, nem gondol revánsra a 2006-os világbajnokság negyeddöntőjével kapcsolatban - akkor a németek 11-esekkel jutottak tovább.

"Ha az argentin újságírókon múlna, akkor utolsók lennénk a vb-n, de az argentin nép támogatását érzem, ez pedig erőt ad a győzelemhez" - mondta már a nyári vb-re utalva a korábbi legendás játékos, aki 1986-ban vezette diadalra a nemzeti együttest.

Az Európa-bajnok spanyolok egy hosszú nyeretlenségi sorozatot kívánnak lezárni, ugyanis az ibériai gárda legutóbb 42 éve győzte le a francia együttest idegenben. Ez a párharc szintén lezajlott a 2006-os vb-n, akkor a nyolcaddöntőben francia siker született.

Raymond Domenech, a hazaiak szakvezetője nagy tisztelettel beszélt a riválisról, s a dél-afrikai vb nagy esélyesének nevezte a brazilokkal együtt.

Magyarország - Oroszország, Győr 20.30 Sport1
Románia-Izrael, Temesvár 20.45 TVR1

További program:
Ausztrália-Indonézia, Brisbane
Japán-Bahrein, Tojota
Macedónia-Montenegró, Szkopje
Örményország-Fehéroroszország, Antalya
Elefántcsontpart-Koreai Köztársaság, London
Grúzia-Észtország, Tbliszi
Görögország-Szenegál, Pireusz
Ciprus-Izland, Larnaca
Szlovákia-Norvégia, Zilina
Angola-Lettország, Luanda
Bosznia-Hercegovina - Ghána, Szarajevó
Moldova-Kazahsztán, Antalya
Málta-Finnország, Ta,Qali
Törökország-Honduras, Isztambul
Algéria-Szerbia, Algír
Dél-afrikai Köztársaság - Namíbia, Durban
Luxemburg-Azerbajdzsán, Luxembourg
Svájc-Uruguay, St. Gallen
Lengyelország-Bulgária, Varsó
Ausztria-Dánia, Bécs
Németország-Argentína, München
Olaszország-Kamerun, Monte-Carlo
Hollandia-Egyesült Államok, Amszterdam
Szlovénia-Katar, Maribor
Albánia - Észak-Írország, Tirana
Wales-Svédország, Swansea
Belgium-Horvátország, Brüsszel
Skócia-Csehország, Glasgow
Anglia-Egyiptom, London
Franciaország-Spanyolország, Saint-Denis
Portugália-Kína, Coimbra

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: