2018-08-05 13:01:26• hírek • Szatmár.ro

Extrém hőmérséklet, nagy forróság: figyeljünk, ha valaki rosszul van!

Bár régiónkban nem kell olyan magas hőmérséklettel számolnunk, mint például a Spanyolországban vagy Portugáliában élőknek, mégis – korosztálytól, egészségügyi állapottól függően – megeshet, hogy nem viseljük jól a tomboló hőséget, rosszabb esetben ellátásra is szorulunk miatta.

Különösen érintett ilyenkor az idősebb korosztály, a kisgyermekek, de a szív- és érrendszeri megbetegedésben szenvedők, a vérnyomás gonddal küszködők is, akik bizony fokozottabban megérezhetik az állandó meleget. Bizony fokozhatjuk a rosszullét kockázatát azzal is, ha nem iszunk elég folyadékot, illetve, ha túl sok alkoholos italt gurítunk le. Hiába esik jól, sokat árthatunk vele!


Mivel huzamosabb ideig számolhatunk a kánikulával, érdemes áttekintenünk kicsit, mit kell tudni a melegben előforduló, hirtelen fellépő rosszullétekről, amelyek árulkodhatnak akár hőkimerülésről vagy legrosszabb esetben akár hőgutáról is!


Bár sem a hőkimerülés, sem a hőguta nem jellemzők kifejezetten a Kárpát-medence régióira, előfordulhat, hogy fennálló tartós betegség, bizonyos egészségügyi állapot kiváltja a tüneteket, ezért érdemes tudni róluk, hogy időben fel lehessen őket ismerni.


A hőkimerülés nem egyik pillanatról a másikra jelentkezik, általában több nap hozománya: a szervezet a fokozott izzadás miatt veszít ásványianyag-tartalmából (só), illetve folyadékraktáraiból. Ha nem pótoljuk a vizet, ha nem segítünk testünk hidratálásában, nagy bajba kerülhetünk, sokkolhatjuk szervezetünket! A szédülés, az ájulás közeli állapot, a túlzott izzadás, a hűvös, sápadt, nyirkos bőr, a hányinger, a szapora, ám gyenge pulzus, az izomgörcsök mind-mind figyelmeztető jelek lehetnek!


A hőguta még kevésbé tapasztalható jelenség a régióban. Jellemzően nincs velejáró verejtékezés, a testhőmérséklet drasztikus növekedése figyelhető meg (39 fok fölé emelkedő láz), és sajnos az eszméletvesztés kockázata is drasztikusan megnő ebben az esetben. Fejfájás, szédülés, hányinger mind jelentkezhetnek.


Mind a két esetben forduljunk szakmai segítségért, mert súlyos esetekben nem elég a házi beavatkozás, a hideg vizes borogatás, a test szintén hideg vízzel való lehűtése, de a hidratálás sem. 


Figyeljünk egymásra, ne mászkáljunk a legnagyobb melegben, húzódjunk be inkább az árnyékba és készítsünk magunk mellé egy nagy üveg szénsavmentes ásványvizet! Szervezetünk meg fogja nekünk hálálni!

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: