2009-03-12 11:59:54• hírek • Szatmar.ro

Ex-szovjet összecsapás románokkal

Alan Dzagojev
Alan Dzagojev

Az UEFA-kupa nyolcaddöntőiben a Sahtar Moszkvában lép pályára, ukrán derbi Kijevben.

A legjobb 32 között egy sor olyan csapat búcsúzott, amelyeket előzetesen az UEFA-kupa legnagyobb esélyesei közé soroltak, ezzel átrendezve az erőviszonyokat. Így a figyelem a címvédő Zenit Szentpétervár felé fordult. A nyolcaddöntők legnagyobb derbijét Hamburgban rendezik, ahol a Galatasaray vendégeskedik. Emellett két ex-szovjet mérkőzést lehet kiemelni, melyeken komoly szerepet kaphat néhány román labdarúgó is.

Ketten együtt 11 szovjet bajnoki címmel rendelkeznek és 73 mérkőzést vívtak egymás ellen. A találós kérdésnek is beillő kijelentés a CSZKA Moszkva és a Sahtar Donyeck összecsapására vonatkozik. Mircea Lucescu és Razvan Rat csapatára nem vár könnyű találkozó Moszkvában, a 2005-ös győztes ugyanis az idei kiírásban még veretlen, nyolc mérkőzésből hetet megnyert. A „régi időkben" nem sok babér termett a „bányászoknak" a CSZKA otthonában, ahol 35 találkozóból csak hetet tudtak megnyerni. Kulcskérdés lehet a találkozón, hogy Lucescu csapata hogyan tudja kikapcsolni Vagner Love-t és Alan Dzagojevet.

 

A másik ukrajnai román különítmény, a kijevi Florin Cernat és Tiberiu Ghioane egy történelmi mérkőzés részesei lehetnek (már amennyiben pályára lépnek, mert az utóbbi időben ez nem sokszor adatott meg nekik): először csap össze két ukrán csapat az európai kupákban. A Dinamo Kijev és a Metalist Harkiv az idei bajnokságban már kétszer is megmérkőzött egymással, mindkétszer az éppen vendégségben lévő együttes nyert. A harkivi gárda eddig 14 alkalommal lépett pályára európai kupákban, ezzel a legkevesebb rutinnal rendelkező, még versenyben lévő csapat. Ráadásul az idei főtáblán még gólt sem kaptak.

A címvédő Zenit Szentpétervár az Udinese vendégeként lép pályára és Huszti Szabolcsék szeretnének megtörni egy igen negatív sorozatot: még soha nem nyertek olasz ellenfél ellen. Amennyiben a magyar szélső felépül korábbi sérüléséből, akkor vélhetően a kezdő csapatban kap helyet.

Ami az est talán legnagyobb rangadóját illeti, Hamburgban igazi presztízscsata várható a HSV és a Galatasaray között. A németek a sorozat egyik első számú esélyesévé léptek elő, ám a török bajnok, mely vélhetően komoly támogatást kap majd a Németországban élő jelentős kisebbség részéről, egyáltalán nem ígérkezik könnyű ellenfélnek. A vendégek kispadján ülő Bülent Korkmaz az egyedüli olyan versenyben lévő tréner, aki játékosként már megnyerte a UEFA-kupát.

Két egykori klasszis játékos néz egymással farkasszemet Marseille-ben a helyi Olympique és az Ajax edzőjeként: Eric Gerets a franciák, Marco van Basten a hollandok szakmai munkáját irányítja. Játékosként a belga áll jobban az egymás elleni mérleget figyelembe véve (két győzelem, három döntetlen, egy vereség az „utrechti hattyú" ellen. Ezzel szemben az Ajax háromszor is legyőzte korábban az OM-t, amely csak győzelmet tud felmutatni.

A teljes program:
CSZKA Moszkva-Sahtar Donyeck
Dinamo Kijev-Metalist Harkiv
Hamburg-Galatasaray
Paris St.Germain-Braga
Werder Bremen-St.Etienne
Udinese-Zenit Szentpétervár
Manchester City-Aalborg
Olympique Marseille-Ajax

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: