2019-10-29 09:25:29• hírek • közlemény

Expóval egybekötött fesztiválon a partiumi görögkatolikusok

Először 2012-ben rendeztek Görkapocs Fesztivált „Találkozni mindig öröm, hiszen ezáltal mindannyian gazdagodunk, fejlődünk” mottóval.

A mára már nemzetközivé nőtt találkozó fő célja is hasonló volt, közelebb hozni egymáshoz az embereket. A rendezvény logóján két egymásra tett gémkapocs látható. „Mit csinál a gémkapocs? Összefűz. Összefűzi azokat a lapokat, dokumentumokat, amelyek összetartoznak. Mit csinál a Görkapocs? Összekapcsolja azokat a személyeket, akik összetartoznak, akiket valamilyen belső vonzás ehhez a csapathoz tartozóvá tesz” – jegyezte meg a megnyitón Kocsis Fülöp érsek. Az előadásokban, koncertekben, imádsággal, közös éneklésekkel, borudvarral, hangos jókedvvel és elcsendesedéssel gazdagított tartalmas programokon minden korosztály megtalálta a neki megfelelőt.


A fesztiválon dr. Csókay András idegsebész professzor is előadást tartott, akinek közreműködésével augusztus elején sikerült egy, a fejüknél összenőtt hároméves bangladesi sziámi ikerpárt, Rabeyát és Rukayát szétválasztani. A 33 órás műtét hatalmas nemzetközi figyelmet váltott ki, erről is mesélt a résztvevőknek az agysebész.


A debreceni Főnix Csarnokban megrendezett Görkapocs Fesztivál ’19-en lehetőséget kaptak a bemutatkozásra a görögkatolikus parókiák, oktatási intézmények és „kezdeményezések”, táncos, énekes és színházi produkciók, különböző tevékenységeket bemutató mesterségek. A gyerekeket játszóház, arcfestés, kézműves foglalkozások és csillámtetoválás, gólyalábas műsor is várta. A görögkatolikus motorosok is bemutatkoztak, akik a bátor és vállalkozó kedvűeket, motorozásra hívták a sportcsarnok körül. Ezen felül kulturális közösségek tucatjai mutatkoztak be a színpadon és a küzdőtéren felsorakozó standok mögött egyaránt. A programot tudományos és hitéleti előadások, valamint könnyűzenei koncertek színesítették.



 

Az expóval egybekötött fesztiválra ebben az évben a határon túli görögkatolikusokat is meghívták és várták, így a találkozó szombati napján külön standdal mutatkozott be – ha nem is mindenki – de, néhány romániai magyar görögkatolikus parókia is. Romániából a „Partiumi görögkatolikusok” felirat alatt sorakoztatták fel bemutató standjukat a Szatmári Szent Miklós parókia, a Nagykárolyi Parókia, a szatmári Árpád-házi Szent Piroska Nőszövetség, a Nikolaosz Egyesület, a Nagypeleskei Parókia, a nagypeleskei Szent Anna Nőszövetség, a Szent Teodóra Közösségi Központ Nonprofit Egyesület – Nagykároly, a Nagyváradi Parókia valamint a Csedregi Parókia.


A Szatmárnémetiből érkezettek a Szent Miklós Nagykilencedek alkalmával eddig megjelentetett prédikációsorozatokat összefoglaló lelkigyakorlatos könyveket, a Szent Miklós Kenyeret, Szent Miklós ebben az évben kapott ereklyéjét, a templomukat, a második éve megrendezett Görögkatolikus Kántorképzést és a nőszövetség tevékenységét mutatták be. Nagypeleske többek között a restaurálás alatt lévő műemlék templom munkálatait, a híres Peleskei-ikont, a téglajegyeket, az immár hetedik alkalommal megrendezett PIT tábort és annak eredményeit, történetét mutatta be s nem utolsó sorban a Peleskei Emlékteret valamint a Becsky sírokat promoválta. Nagykároly a már felújított műemlék templomot, a közösségi tevékenységeket, a GIFT táborokat, a „Mozgásfejlesztés az egészséges családokért” programot tárta az érdeklődők elé. A Nikolaosz Egyesület a romániai Görögkatolikus Egyházi Lapot, az egyesület kiadványait, munkáit szemléltette.



Ezen felül souvenireket is vittek magukkal, szórólapokat, leporellókat amivel a partiumi görögkatolikusokat népszerűsítették. A rendezvényen való részvételen túl, az összejövetel jó alkalomnak bizonyult, kinyilvánítani és felmutatni, hogy Romániában is élnek magyar görögkatolikusok, hagyományukat megőrizve, tevékenyen, hitben és vallásosságban megerősödve. Az egyházközségeket, nemcsak a parókusok képviselték, de 80 görögkatolikus egyáztag is elkísérte őket.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: