2014-06-02 14:55:51• hírek • Kocsis Zoltán

Öt évre megoldódott a Mondiala-óvoda sorsa

A következő öt évre megoldódott a Mondiala-óvoda sorsa, jelentette be hétfő déli sajtótájékoztatóján Dorel Coica polgármester. Az önkormányzat ugyanis 2019-ig érvényes bérleti szerződést kötött az intézménynek otthont adó épület olasz tulajdonosával.

„Ezzel egyszersmind véget szeretnék vetni azoknak a városban keringő pletykáknak, amelyek szerint be szeretnénk zárni az óvodát. Igaz, ezeket az a demagóg, értéktelen Ratiu (Cosmin Ratiu fogorvos, PDL-és városi tanácsos, szerk.) terjeszti, de az ő szavára nem kell adni", jelentette ki Coica.

Az új bérleti megállapodás 2019-ig érvényes, addig az önkormányzat havi 18.900 lejt fizet a tulajdonosnak. Ez évi 226.800 lejt jelent, öt év alatt pedig 1.113.400 lejt tehet zsebre az óvodát a Mondiala készruhagyárral együtt a 90-es évek közepén „véletlenül" privatizáló olasz üzletember.

A Nagypiac közelében található oviban jelenleg kilenc csoportba 205 gyerek jár. Közülük a következő tanévben 55-en már iskolába fognak járni, így az intézményben tanulók száma 150 körüli gyerekre esik majd vissza, mondta Angela Vitui igazgatónő. Mindez azért, mert idén nem fogadhatják a kiscsoportosok beiratkozását.

A Szatmárnémeti Városi Tanács ugyanis január 30-án fogadta el a megyeközpont oktatási intézményeinek a 2014-2015-ös tanévre vonatkozó beiskolázási tervet. Ez pedig nem teszi lehetővé, hogy a Mondiala-óvodában a következő évben kiscsoport induljon. Az olasz tulajdonos ugyanis korábban csak egy éves bérleti szerződéseket kívánt kötni, az önkormányzat vezetésének indoklása szerint pedig ez bizonytalanná tette az intézmény középtávú működését.

Az óvoda épületének adminisztrálása 1991-ben került a megyei tanfelügyelőséghez, 1998-ban pedig az önkormányzathoz. „A tulajdonjogról azonban sajnos a gyár vezetői nem voltak hajlandóak lemondani, mondván: azt ők építették a 70-es években az ott dolgozó gyerekek számára", magyarázta Vitui, aki már akkor is az óvoda igazgatónője volt. A Mondialát 1994-ben privatizálta a Steilmann, egy évvel az előtt, hogy életbe lépett a tanügyi intézmények épületeinek eladását, privatizálását megtiltó törvény, magyarázta Vitui.

„Az új tulajdonos maga is meglepődött, amikor kiderült, hogy a gyár mellett egy óvodát is vásárolt, ám arról később nem volt hajlandó lemondani", tette hozzá Vitui.

Az udvarral együtt közel ötezer négyzetméternyi területtel rendelkező Mondiala-óvodával kapcsolatban az önkormányzat március végén közleményben már ismertette az ötéves szerződéshosszabbítás tényét. Akkor Radu Roca alpolgármester a Szatmár.ro megkérésére nem tudta megerősíteni, hogy idén nem indulhat kiscsoport az intézményben.

A jövő évi gyerekszám-csökkenés ellenére nem lesz leépítés a pedagógusok között és egyetlen nevelő sem hagyja el az intézményt, jelentette ki zárásként Horváth Andrea, az óvoda oktatóinak képviselője.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: