2011-03-19 17:30:03• hírek • Szatmár.ro

A hibák felismerése és kezelése

Kisgyermekkorban, óvodás- és iskoláskorban felmerülnek olyan problémák, rendellenességek, amelyek korai felismerés és kezelés révén többnyire maradéktalanul meggyógyíthatóak. A különböző szűrések, gyógyterápiák és tanácsok ezentúl a szatmáriak számára is elérhetőek, hiszen a Korall Klinika logopédusa és pszichológusa Tóth Emese több mint tíz éves tapasztalattal áll a betegek rendelkezésére.

Ha kellemes környezetben és megbízható szakemberekkel kívánja kivizsgáltatni egészségügyi problémáját, akkor forduljon a Korall Klinika tapasztalt szakorvosaihoz. Most a klinika logopédusát és pszichológusát, Tóth Emesét kérdeztük meg módszereiről és a terápiákról.

Tóth Emese elsősorban logopédiával és gyermekpszichológiával foglalkozik, és több mint tíz éve dolgozik a szakmában. Tanulmányait Temesváron végezte, munkáját logopédusként kezdte egy kisegítő iskolában, majd iskolapszichológus lett, jelenleg pedig, a klinikai rendelés mellett óvoda tanácsadóként dolgozik.

Pszichológiai tanácsadást elsősorban értelmi zavarok, viselkedés zavarok, hiperaktivitás, iskolai adaptációs problémák, agresszivitás esetén vállal, és emellett a szülőket is nevelési tanácsadásban részesíti.

„Ha kicsi gyermekről van szó, akkor párhuzamosan dolgozom a szülővel, illetve szülőkkel is, mert lényegében a szülő az, aki változtatni tud a gyermek mindennapjain, ő határozza meg, hogy mi is történjen a gyerekkel" - véli Emese.

A logopédiai kezelés elsősorban egy részletes logopédiai vizsgálatokkal kezdődik, amely alapján felállítják a diagnózist, ami nagyon sokrétű lehet, ezután pedig a gyermek korának és a diagnózisnak megfelelően egy terápiás terv összeállítása és ennek betartása következik.


Tóth Emese logopédus, gyógypedagógus
Tóth Emese logopédus, gyógypedagógus


A logopédiai vizsgálat egy szűrést is magába foglal, ami kimutatja a diszlexiás, diszgráfiás zavarokat. A szűrést már öt évesen el lehet végezni, de, ha ebben a korban bebizonyosodik valamilyen zavar, akkor még csak hajlamról van szó.

„Nagyon jó, ha a zavart már öt éves korban észrevesszük, mert hét éves korig nagyon sokat lehet fejleszteni a gyermeket, sőt, ha a zavar enyhe fokú és normális intelligenciával párosul, akkor iskolakezdésig ki is lehet küszöbölni ezt. Ezért is szeretek öt évesen szűrni, mert két év alatt nagyon jól lehet dolgozni, hét éves kor után már nehezebb, mert bizonyos érési folyamatok lezárulnak" - fejtette ki a pszichológus.

Tóth Emese hivatalosan az úgynevezett Meixner-módszert alkalmazza, amely egy igen Magyarországon elismert módszer. Ezt román és magyar nyelven alkalmazza. és emellett gyógypedagógiai foglalkozásokat tart autista, down-szindrómás és tanulási zavarokkal küszködő gyermekeknek.

Az iskolában végzett pszichológiai tanácsadás során a gyógypedagógus sok iskolakudarcos gyermekkel találkozott; olyanokkal, akik érzelmileg, vagy szociálisan nem voltak érettek az iskolára, ezért nagy hangsúlyt fektet az iskola érettségi vizsgálatokra, hiszen ez a vizsgálat főleg olyan gyerekek számára nagyon fontos, akik valójában még nem iskola kötelesek. A vizsgálat sajnos nálunk még nem vált kötelezővé, így kizárólag a szülőre van bízva, hogy elvégezteti a vizsgálatot, és meghallgatja a tanácsot. A vizsgálat igen ajánlott, elvégeztetésére lehetőség nyílik a Korall Klinikán is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: