2012-02-05 14:49:36• hírek • Kocsis Zoltán

Évi ötvenezer beteget is képes ellátni az új Sürgősségi Osztály

Közel hét millió lej és valamivel több, mint egy év: erre volt szükség ahhoz, hogy elkészüljön a európai szintű Sürgősségi Betegellátó Osztály, amelyet Ritli László jelenlegi és Cseke Attila egykori egészségügyi miniszter jelenlétében adtak át Szatmárnémetiben.

„Ez Szamár megye közelmúltjának legnagyobb beruházása" vagy „ez egy történelmi nap a szatmári egészségügy számára": ilyen és ehhez hasonló kifejezések hangzottak el vasárnap Szatmárnémetiben, a Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztályának hivatalos átadásán. Ott, amint azt Cseke Attila egykori egészségügyi miniszter több ízben is elmondta, ahol két évvel ezelőtt még semmi nem volt,  most egy európai normák szerint berendezett és felszerelt egészségügyi intézmény áll, amely összesen 6,95 millió lejbe került. Ebből 2,23 millió lejt fedezett a Megyei Tanács, a többit az Egészségügyi Minisztérium. „Szatmár megye volt az első, ahol egyből megértették a kórházak decentralizációjának lényegét. A Szatmár Megyei Tanács és a minisztérium együttműködése példaértékű. Csehi Árpáddal könnyű volt együtt dolgoznom: ő tudta, hogy mit szeretne megvalósítani, de arról is mindig konkrét elképzelései vannak, hogy hogyan kell azt megcsinálni, milyen forrásokból lehet azt finanszírozni", folytatta Cseke.

A modernizmus, az elegancia és a pragmatizmus jegyeit ötvöző épület rögtön két nyelvű felirattal fogadja a látogatót: ez a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya. A küszöb túloldalán minden ajtón, minden jelzésen románul és magyarul tájékoztatják az érdeklődőt.

Adriana Moldovan főorvos elmagyarázta, hogy az előírásoknak megfelelően külön bejáraton fogadják majd a saját lábán érkezett és a mentővel behozott betegeket. Rögtön a bejárat után balra található a higiéniai helység, amely lehetővé teszi, szükség esetén, a beteg higienizálását. A bejárat után balra a beteg adatait azonnal regisztrálják és egy adatbázisba vezetik, minek következtében az orvosok rögtön tisztában lehetnek az esetleges előzményekkel. Ezt követi egy nagy csarnok, ahonnan külön termek nyílnak: a beteg állapotától függően a gipszelő terembe vagy akár a műtőbe viszik. Utóbbi a speciális telemedicina-rendszer segítségével állandó összeköttetésben van az ország egyetemi központjaival: Marosvásárhelyen a szakorvos folyamatosan figyelemmel követheti az operációt.

Moldovan főorvos elmondása szerint a sürgősségi osztály évi 55-60 ezer pácienst tud majd ellátni: külön részleg van például a fogfájással küszködőknek, mint ahogy például a nőgyógyászatnak is.

„Úgy gondolom, a mai nappal Szatmár történelmének egy kiemelkedő napját éljük, mivel hét évnyi tervezgetés után végre átadhatjuk ezt az európai szintű sürgősségi osztályt", mondta ünnepi beszédében Csehi Árpád. A tanácselnök köszönetet mondott az egészségügyi tárca korábbi és jelenlegi vezetőjének és a kórház dolgozóinak, akik „az építkezések során mostoha körülmények közepette is becsülettel végezték munkájukat".

Ritli László elmondta, minisztersége óta ez mindössze a harmadik sürgősségi osztály, ami átadásra kerül Konstanca és Bukarest óta, és jelenleg további kettő van folyamatban. Kiemelte, hogy a tárca 11 millió lejjel támogatta a Szatmár megyei egészségügy fejlesztését, beleértve az ősszel átadott Járványkórház felújítását és a nemsokára átadásra kerülő onkológiát. Kiemelte ugyanakkor, hogy nagy szükség van a sürgősségi ellátás területére specializálódott szakorvosokra.

Ilyés Gyula elismerte, hogy amikor először volt szó a kórházak decentralizációjának tervéről, akkor azt szkepticizmussal fogadta. „Aztán a kórház a Megyei Tanács kezei közé került és nem tehetek mást, mint hogy megemeljem a kalapom" - mondta a polgármester. „Igazán tudom értékelni azt, ami itt megvalósult, hisz a jelen lévők legtöbbjénél jobban ismerem az előzményeket", tette hozzá.

Hogy melyek voltak az előzmények? Ezt a következő adat érzékelteti a legjobban: az eddigi sürgősségi osztály alapterülete 452 négyzetméter volt. A most átadotté 1687 négyzetméter, amiből 1187 négyzetméter csak a betegellátást szolgálja.

Cseke Attila a sürgősségi ápolónőinek társaságában

Radu Giurca prefektus arra hívta fel a figyelmet, hogy az új sürgősségi nem csak a mienk, hanem az utódainké is. Marc Adrian kórházigazgató megköszönte továbbá a Draxlmayer gyár segítségét, amely a bútorzat beszerzését támogatta, valamint a Speciális Telekommunikációs Szolgálat közreműködését, mely intézetet Marcel Opris képviselte. Ezen intézmény segítségével valósítható meg, hogy a Szatmár Megyei Kórház Sürgősségi Betegellátó Osztálya állandó kapcsolatban lehet az ország többi egészségügyi intézményével. Mitöbb, az új technológia segítségével, amikor a mentő beérkezik, az orvosok már tisztában vannak a beteg állapotával.

Galéria:
Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: