2010-01-05 16:45:35• hírek • Gozner Gertrud

Évet értékelt a megyei határrendőrség

Újévi gyűlés keretén belül ismertette a Szatmár Megyei Határrendészet a 2009-es év mérlegét. Az összejövetelen részt vett többek közt Radu Giurca prefektus és Bogdan Budeanu, az Országos Határrendészet főkapitánya.

Amint a beszámolókból kiderült, Szatmár megye határátkelőinél 2009-ben 14 százalékkal csökkent a forgalom. Ezzel szemben megnőtt a gépjárművekkel átkelők aránya, mégpedig 4,37 százalékkal 2008-hoz képest. Az illegális határátkelések száma szintén csökkenő tendenciát mutat, 225-ről 154-esetre csökkent a számuk.

A határrendészet munkatársai több alkalommal csaptak le cigarettacsempészekre, amelynek során 260 ezer csomag cigarettát foglaltak le. A „legkedveltebb" dohánytermékeknek az elmúlt évben az ukrán származású Viceroy, a Chesterfield és a Ronson bizonyult.

Az illegális határátlépések többsége a román-magyar határon került sor, 37 alkalommal 126 személy akart átkelni törvénytelen úton a szomszédos országba. Magyarországról Romániába 2009-ben két alkalommal öt ember akart bejutni a zöld határon keresztül. Ami az ukrán-román határszakaszt illeti, tíz esetben 23 személy szeretett volna átjönni Romániába.

A határsértők többségét a külföldi állampolgárok teszik ki, csupán 19 romániai állampolgár vett részt ilyen kísérletben. Velük szemben megnőtt a török származású határsértők száma, akik az országon keresztül szerettek volna nyugatra jutni. Rajtuk kívül többek közt 20 pakisztánit, 16 moldovait, 14 ukránt és 12 bangladesit tartóztattak fel a határrendészek.

Az elmúlt év első kilenc hónapjában 32 lopott gépjárművet fedeztek fel a határőrök, ebből 15 több tonnás gép volt, amelyet építkezésekhez használnak, valamint 14 robogót és három személygépkocsit is lefoglaltak. Amint Budeanu főkapitány a találkozó végén kifejtette a határrendőrség prioritása a schengeni csatlakozás, amelyre 2011-ben kerül sor. A következő év az erre való felkészülés jegyében fog telni - tette hozzá.



Értékelő gyűléssel kezdte az évet a Szatmár Megyei Határrendészet


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: