2018-03-30 08:35:18• hírek • Bede Emőke

Éves tevékenységükről számoltak be a hegyimentők

Kicsivel több mint egy éve alakult meg a Szatmár Megyei Tanács szárnyai alatt a hegyimentő-közszolgálat, az elmúlt hónapokról pedig a Területi Közrendészeti Hatóság (ATOP) legutóbbi ülésén számoltak be.

A közszolgálatot Boér Ádám vezető, valamint Alexandru Costin hegyimentő képviselték a találkozón. Bemutatójuk során kiderült, hogy jelenleg két állandó alkalmazott és hét önkéntes  dolgozik azon, hogy a magaslatokat és a különféle turista útvonalakat látogatók biztonságban legyenek. Mint elmondták, két fő helyszínen tevékenykednek. Az egyik a Gutin-hegység, a Ráksa és a Huta-hágó közötti terület. A másik pedig az Avas-hegység, melynek egyik fontos pontja a lunaforrási sípálya és környéke.
 

Az egység feladatköre azonban nem merül ki a bajba jutott kalandorok megmentésében, ugyanis tevékenységük ettől egy sokkal szélesebb skálán mozog. Folyamatosan járőröznek az ő felelősségük alá tartozó területeken, hogy időben észlelhessék az esetleges veszélyeket. Emellett a hegyi menedékhelyekre is gondjuk van, csakúgy mint a kiránduló útvonalak mentén való jelzések kihelyezésére. Ezek a könnyebb feladatok közé tartoznak, ezektől azonban sokkal komolyabb helyzetekben is helyt kellett álljanak. Többször volt rá példa, hogy balesetet szenvedett embereket kellett mengmenteniük és épségben levinniük a hegyről, de eltűnt személyek felkutatásában is segédkezdtek már. Mi több, arra is volt példa, hogy az ország más hegyimentői is kérték már a szatmári kollégák segítségét, mely nem jelent mást, minthogy ők is elismerik a mieink szakértelmét és rátermettségét.
 

A bajba jutottak az 112-n, illetve az Országos Hegyimentő Szolgálat telefonszámán, a 0725 826 668-on is kérhetnek segítséget.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: