2011-01-13 18:46:21• hírek • Póti Orsolya

Éves mérleget vont a megyei börtön

A hét folyamán a fogvatartottak elhelyezésével, egészségügyi és anyagi ellátottságával kapcsolatos felmérést végzett a Szatmár megyei Büntetés-végrehajtó Intézet vezetősége. Jelenleg 440 elítéltnek ad „otthont" a megyei börtön.

A megyei börtön tevékenysége a 2010-es év folyamán a fogva tartás feltételeinek korszerűsítésére, a fogvatartottak munkakörülményének javítására, illetve az elítéltek szociális integrálódására irányultak. Az intézmény vezetősége igyekezett lépést tartani az európai követelményekkel, ami a személyzet képzésében, az intézmény modernizálásában állt. Mindezek megvalósítását megnehezítette a gazdasági válság miatt kialakult pénzügyi korlátozás, a szervezettség hiánya, a személyzet hiánya, valamint a jogszabályzat változása.

A felmérés szerint az intézményben alapvetően mindent rendben találtak, ugyanis nem volt túlzsúfoltság, minden fogolynak sikerült külön ágyat biztosítaniuk. Az elmúlt év végére 440 fogoly (csak férfi) lakta az intézményt, melyek közül öten egy éves börtönbüntetést kaptak, 319-en egy és öt év közötti büntetésben részesültek, 99 személyt 5-15 évre ítéltek el, valamint 17 személynek 15 év feletti börtönbüntetés jár.

Ami az elítéltek fogva tartását illeti, az elmúlt év folyamán enyhe növekedést észleltek. A 2010-es évben lezajlott 52 ülésen összesen 341 fogoly esetét vizsgálta át az ítélőbizottság. A javaslatokból 220-at elfogadtak és 121-et elutasítottak.

A megyei börtönben a jó magaviseletű foglyok jutalomban részesülnek: a vezetőség 55 alkalommal engedélyezett egy vagy több napra szóló hazalátogatást, illetve a foglyok 618 alkalommal fogadhattak „extra" látogatást és csomagot. Az év folyamán 116 bensőséges látogatásra került sor.

Az intézmény vezetősége egyre nagyobb hangsúlyt fektet az elítéltek kulturális nevelésére, foglalkoztatására. A börtön „Porta" nevű színútszócsoportja részt vett a bukaresti színjátszó fesztiválon: „A kísérlet" című színdarabot adták elő Radu Botar rendezésében.

A 2010-es év folyamán öt állásbörzét szervetek, többször látogattak kulturális intézményekbe, 28 fogoly kiránduláson vett részt, 72 fogoly önkéntes munkát vállalt, valamint öt tematikus versenyt is szerveztek.

A 2009-es évhez képest 2010-ben kevesebb volt a kiadás: összesen 11.007.618 lejt fordítottak az intézmény működtetésére. Ebből 2.406.897 lejt fordítottak az intézmény karbantartására, ételre, orvosságokra és különböző javakra. Az elmúlt év folyamán összesen 13362 - foglyonként 35 - orvosi vizsgálat zajlott, illetve 608 fogászati kezelés. 529 alkalommal végeztek analízist, illetve 2194 injekciós kezelés bonyolódott le.


A Szatmár Megyei Börtön egyik cellája
A Szatmár Megyei Börtön egyik cellája


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: