2010-01-27 14:31:51• hírek • Gozner Gertrud

Éves jelentés a prefektúrán

A Szatmár Megyei Prefektúra gyűlés keretében számolt be a 2009-es éves tevékenységéről.

Ez volt az első alkalom, hogy a prefektúra nyilvánosan bemutatta az előző évi tevékenységeiről készült jelentést - tudtuk meg Radu Giurca prefektustól. Giurca szerint az elmúlt év nehéz időszak volt mindenki számára, mind az intézmények, mind a lakosság szempontjából.

A prefektus az általa vezetett intézmény munkájára reflektálva kifejtette, hogy az nem áll a helyi közigazgatási hivatalok felett, hanem mint egy belső ellenőrző szerv működik. Legfőbb feladatunk a helyben meghozott intézkedések felügyelete, hogy azok betartsák a törvények és az alkotmány előírásait - tette hozzá.

Amint a beszámolóból kiderült, a tavalyi év során 148 lakossági panasz érkezett a hivatalhoz, ezek nagyobb része a földosztó bizottságok munkáját kifogásolta. Ezek közül is a legtöbb vád a kányaházi polgármestert érte, a község elöljárója a bejelentések szerint a törvénytelen földosztások mellett a közpénzeket is hűtlenül kezeli. Rajta kívül az erdődi, krasznaterebesi, királydaróci, borválaszúti és avasfelsőfalui polgármesterek neve is felmerült, mint akik jogtalanul költekeztek az európai- és közpénzekből. A kivizsgálásokat követően írásban értesítették a panaszosokat az ügy kimenetelével kapcsolatosan.

Az állampolgárok a hetente megtartott audienciákon személyesen is elmondhatták panaszaikat a prefektusnak, vagy az alprefektusoknak. A tavaly ebből az okból összesen 515 személy kereste fel a hivatalt, ebből 220 lakos szintén a földelosztásra tett panaszt, 147 esetben szociális, megélhetési problémák kerültek terítékre, 54-en a helyi közigazgatást, illetve a dekoncentrált intézmények miatt tettek bejelentést, míg 94 szatmári személyes, többnyire az otthonával és a munkahelyével kapcsolatos ügyekben kereste fel a hivatalt. A megmaradt panaszosokat átirányították az illetékes intézményekéhez.

Az idei év legfőbb prioritása Giurca szerint az európai pénzek megpályázása lesz, a kormány képviselője úgy véli, sürgősen ki kell használni a lehetőségeket, mert a 2013-as határidő lejárta után nem tudni mi fog történni. A prefektus szerint a tavaly túl kevés pénzt pályázott Szatmár, illetve nem sikerült befejezni a megkezdett projekteket.



A Szatmár Megyei Prefektúra gyűlés keretében számolt be a 2009-es éves tevékenységéről


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: