2014-01-29 16:41:57• hírek • Czinzel László

Évértékelést tartott a Caritas

Idén folytatódik a Vidám Aligátor program és némileg változtatva, de lesz gyalogmaraton is.

A tavalyi év eredményeiről és az idei év terveiről volt szó a Szatmári Egyházmegyei Caritas Szervezet régi főtéri székhelyén megtartott sajtótájékoztatón. Ezen Löchli Tünde Terézia igazgatónő és dr. Kósa Attila szociális ügyekért felelős igazgató mutatta be a megvalósításokat és terveket az újságíróknak.

A tavalyi évben számos partnerséget kötött a Caritas, pályázott és programokat indított a közösségért, a rászorulók megsegítéséért, de nem feledkeztek meg a civil szervezeten belül dolgozók fejlesztéséről sem. A sajtóban az egyik legnagyobb teret kapott akciójuk a Vidám Aligátor rendezvénysorozat volt, amelyen vidéki települések iskolásainak figyelmét hívták fel a fogápolás fontosságára és adtak a kisdiákoknak egy-egy fogkefét és fogkrémet tartalmazó csomagot. A program 2014-ben is folytatódni fog, ekkor a vidéki iskolákban tartott informáló-karaván mellett szatmárnémeti iskolákban is jelen lesznek - a tervek szerint három iskolában is részt vesznek a fogorvosi kabinet felszerelésében külföldi partnereik közreműködésével.

A 2013-as év eredményei között említették meg, hogy megkezdte működését a Szent József Rehabilitációs Központ nagykárolyi központja - a sérült gyermekek családjainak nehézséget okozott, hogy a foglalkozásokra a megyeközpontba kellett utazni, ezért döntöttek egy újabb központ megnyitása mellett. A Munkaügyi Minisztériumtól sikerült támogatst szerezniük két szociális központ felújítására is: az egyik a nagykárolyi Szent Teréz napközi speciális igényű gyermekek számára, a másik a Caritas alsóhomoródi központja volt, ahol a felújítási munkálatok finanszírozásába beszállt a németországi Renovabis Alapítvány is.

Sikeresnek könyvelik el a tavalyi Egymillió csillag programot is, melynek keretében az egyházmegyei Caritas négy településen szervezett szolidarítási akciót. A gyertyák 2013-ban a hátrányos helyzetű gyermekekért égtek.

Caritas - kiértékelték a 2013-as évet

Tájékoztattak a Caritas szervezet finanszírozásáról is: az éves költségvetés 41 százaléka külföldről érkező adományok értékesítéséből származik, 13 százalék pénzbeli felajánlásokból, 4 százalék a helyi tanácsoktól kapott összegekből, 5 százalék a betegbiztosítási pénztártól, 9 százalék a központi költségvetésből, 26 százalék pályázatokból, 2 százalék pedig szponzorszerződésekből áll össze.

A 2014-es tervek között a legfontosabb a svájci partnerekkel megvalósított 4 éves projekt beindítása amely a "Közösség, fejlődés, inklúzió" nevet viseli. Erről nem árultak el túl sokat, bővebb információkat a sajtó a projektet bemutató sajtótájékoztatón kap majd.

A 2014-es évben is megrendezésre kerül majd a gyalogmaraton - tudtuk meg szerda délelőtt - ám némileg át fogják alakítani. A tervek szerint az idei minimaraton lesz és a Családi Hétvége részeként tartják majd meg.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: