2009-05-22 13:42:11• hírek • MTI

Everest - magyarok a világ tetején

Első magyar nőként Ugyan Anita csütörtökön feljutott a Mount Everestre, a világ legmagasabb hegycsúcsára.

A Mount Everestre, a helyiek nyelvén Csomolungmának (Jóságos Istenanyánknak) nevezett 8848 méter magas hegycsúcsra eddig mintegy háromezren jutottak fel, közel száz nő. Meghódítása nem kockázatmentes feladat: minden öt vállalkozóból egy életével fizet a merészségért. A Himalája és egyben a Föld legmagasabb pontját elsőként Edmund Percival Hillary új-zélandi alpinista érte el 1953. május 29-én a nepáli Tenzing Norgay hegyi vezető (serpa) társaságában. (George Mallory és Andrew Irvine brit hegymászókról feltételezik, hogy 1924-ben már megmászták a csúcsot, de ezt senki sem tudhatja biztosan, mivel a visszaúton eltűntek. Mallory megfagyott holttestét 1999. május 4-én megtalálták a Himalája oldalán.)

A csúcson, amely Sir George Everest angol mérnökről kapta nevét, rendkívüliek a körülmények: télen akár mínusz 50 Celsius fok alá is csökken a hőmérséklet, óránként 200 km-es szélvihar tombol, s hatalmas mennyiségű hó esik. A levegő annyira ritka, hogy a megszokott mennyiségnek csak 30 százalékát tapasztalja a csúcsra törő vállalkozó.
Az első magyar Mount Everest expedíció 1996. március végén indult, az út azonban tragikus véget ért. Erőss Zsolt csapattársa, a 45 éves osztrák Reinhard Wlasich 8300 méter magasan május 23-án életét vesztette. A csoport hazatért, de Erőss Zsolt akkor magasabbra jutott, mint előtte bármely más magyar hegymászó (egyben ő az első magyar "Hópárduc", aki a cím elnyeréséhez a volt Szovjetunió öt legmagasabb csúcsát megmászta).

2001 októberében két magyar expedíció (a Mécs László által vezetett Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció - köztük három nő, az egyikük Ugyan Anita és egy operatőr -, valamint a Klein Dávid vezette Magyar Everest-Lhotse Expedíció) két külön úton indult a legmagasabb hegycsúcs meghódítására, s mindkettő külső segítség, oxigénpalack és teherhordó nélkül akarta meghódítani a Mount Everestet. A csúcsra a kedvezőtlen időjárási viszonyok miatt egyik csapat sem tudott feljutni, a csúcstámadási kísérlet tragikusan végződött. 2001. október 17-én életét vesztette Gárdos Sándor, a Magyar Millenniumi Mount Everest Expedíció orvosa, miután egy orkán 7700 méter magasból lesodorta.

A sikertelen kísérlet után Magyar Mount Everest 2002 expedíció néven közös csapatban indult egy nemzetközi expedíció részeként 2002 márciusában az előző évi két csapat öt hegymászója - Várkonyi László, Mezey László, Ács Zoltán, illetve Mécs László és Erőss Zsolt - a nepáli normál útvonalon a Mount Everest meghódítására. Ez a kísérlet is kedvezőtlen előjelekkel indult: a magyar expedícióhoz csatlakozott brit Peter Legate hegymászó a viharosra forduló időjárásban április 30-án lezuhant, és súlyos sérüléseibe belehalt.

A magyar expedíció tagjai közül többszöri kísérlet után végül Erőss Zsolt 2002. május 25-én oxigénpalackkal feljutott a "világ tetejére", első magyarként hódítva meg a Mount Everestet. Őt csaknem napra pontosan öt évvel később, 2007. május 23-án követte Jelinkó Attila amatőr hegymászó, aki az ausztrál John Paul Adler társaságában jutott fel a világ tetejére egy nemzetközi expedíció tagjaként.

Az első nő a világ tetején 1975. május 19-én a japán Tabej Dzsunko volt. 1988. október 14-én az új-zélandi Lydia Bradley érte el első nőként oxigénpalack nélkül a Csomolungma tetejét. 1995 májusában a brit Alison Hargreaves ugyanezt egymagában vitte véghez. 1993. április 23-én a nepáli Paszang Lhamhu a női serpák közül elsőként jutott fel a világ legmagasabb hegycsúcsára. Őket követi most a sorban Ugyan Anita magyar hegymászó, akinek egy nemzetközi expedíció tagjaként sikerült a Mount Everest meghódítása.


A Mount Everest meghódítása minden hegymászó álma
A Mount Everest meghódítása minden hegymászó álma


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: