2015-12-07 18:02:54• hírek • Kocsis Zoltán

Évente fizethetnek az autósok környezetvédelmi díjat?

Alig van olyan törvény illetve illeték Romániában, amelyet annyit vitattak és annyiszor módosítottak, mint a gépkocsik után kifizetendő környezetvédelmi adó, illeték, regisztrációs díj vagy jelenlegi nevén környezetvédelmi bélyeg. Az ezt szabályozó törvény 2007-ben lépett életbe és az elmúlt 8 év alatt már 14 alkalommal módosították! És elkészült a 15. módosító indítvány is!

Az új tervezetet a Hargita-megyei RMDSZ-es képviselő, Moldován József jegyzi és november végén iktatta a parlament. Amennyiben jogerőre emelkedik, márpedig a hírek szerint valamennyi parlamenti párt tetszését elnyerte, akkor az autótulajdonosoknak minden évben fizetniük kell majd! Ráadásul évről évre többet!

A jelenlegi rendszer szerint az illeték összegének megítélésekor a szennyezés mértékét vették figyelembe, az illetéket pedig egy összegben kellett kifizetni. Az új javaslat két fontos elvet tart szem előtt. Egyrészt, az oly sokat emlegetett a „szennyező fizessen" elvet. Másrészt, hogy az autó tulajdonosának otthona környékén közlekedik és ott szennyez a legtöbbet - ezért az illetékből befolyó teljes összeget nem a környezetvédelmi minisztérium kapná meg, mint eddig, hanem 30%-a a helyi kasszába folyna.

A törvényalkotó szerint a tervezet nagy előnye, hogy az autósoknak nem egy összegben kellene kifizetniük az illetéket, mint eddig, hanem évekre lebontva. Pontosan 15 évre. Azért ennyire, mert a Román Autóklub statisztikái szerint átlagosan 15 éves korig használják a gépkocsikat Romániában. Ezt követően a tulajdonos a gépkocsi adóbesorolásának megfelelően fizetne a járműért.

Mivel minél idősebb egy gépkocsi, annál többet szennyez, az elképzelés szerint évről évre nagyobb összeget kellene fizetni utána. Nem titkoltan ettől azt is remélik, hogy minél kevesebb idős autót hozzanak be az országba, azokat pedig mihamarabb lecseréljék.

A tervezet természetesen azokra is gondol, akik már kifizették az illetéket gépkocsijukra. Ezen tulajdonosok két opció közül választhatnak: visszaigényelik a kifizetett összeget és aztán évről évre fizetik az illetéket, vagy a már befizetett összeget mintegy előre befizetett illetéknek tekintik és csak azt követően fizet tovább a tulajdonos, amikor az „előleg" már „elfogyott".

Romániában az elmúlt nyolc évben közel félmillió autós indított peres eljárást a környezetvédelmi illeték visszaigénylése érdekében, miután az Európai Unió több ízben is diszkriminatívnak nevezte az eddigi törvényeket. Eddig mintegy 200.000 pert sikerült megoldani, írja a profit.ro oldal...

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: