2019-09-10 09:02:55• hírek • Bede Emőke

Évente 650 millió eurós kiesést jelent az államkasszának a cigarettacsempészet

A Szatmár megyei cigarettacsempészet egyik legemlékezetesebb fogása.
A Szatmár megyei cigarettacsempészet egyik legemlékezetesebb fogása.

Az ország teljes cigarettafogyasztásának mindössze 13,7 százalékát adta júliusban a feketepiacról származó dohány – derül ki a Novel Research legfrissebb tanulmányából. Ez a számarány már csak azért is számít kiemelkedőnek, mert Romániában hat éve nem regisztráltak ilyen alacsony feketepiaci értékeket.

Feketekereskedelem szempontjából továbbra is az ország északkeleti része a legérintettebb, noha végre ott is sikerült 30 százalék alá, pontosabban szólva 29,5 százalékra csökkenteni az illegális forrásból származó cigarettatermékek arányát. Emellett továbbra is magas értékeket regisztráltak a délnyugati (22,3 százalék) és a nyugati régióban (21,8 százalék) is. Ami pedig ezen cigaretták származását illeti, 61,9 százalékuk az úgynevezett „cheap white” kategóriába tartozik. Talán a feketézőknek ismerősen cseng az Ashima, Jin Lang, vagy a West neve, ezeket ugyanis kifejezetten az illegális kereskedelem számára gyártják. Innen is jön az angol megnevezés: olcsó fehér, azaz olyan csomagolás, melyen egy elismert gyártó logóját sem lehet felfedezni. Bár ezekhez csábítóan alacsony áron lehet hozzájutni, de az előállításukról, raktározásukról, szállításukról vajmi keveset tudunk, és általában minőségük is messze alulmarad az ismert márkák termékeinél.


De lássuk, mi is rejlik pontosan e százalékok mögött. A stopcontrabanda.ro összesítése szerint a román hatóságok augusztus végéig országos szinten 96,5 millió szál cigaretta feketepiacra való bejutását akadályozták meg, mely szinte duplája a tavalyi év ugyanezen időszakában elfogott cigarettamennyiségnek. Ezen dohányáruk összértéke megközelíti az 53 millió lejt (kb. 11,2 millió eurót), azaz ha a „portéka” elkelt volna a feketepiacon, ennyivel került volna több a bűnszervezetek zsebébe.


Ami Szatmár megyét illeti, az említett oldal elemzése szerint ebben az évben – augusztussal bezárólag – 8,2 millió szál cigaretta, azaz kb. 4,5 millió lejnyi (majdnem 1 millió eurónyi) illegális áru bejutását sikerült megakadályozni a hatóságoknak, de lefoglaltak 16 járművet és letartóztattak 7 személyt is.



A Szatmár megyei adatoknál sokkal komolyabb számokat jegyeztek a szomszédos Máramaros megyében, ugyanis ott 25 millió szálnyi csempészcigarettát sikerült kiszűrni, melynek összértéke meghaladja a 13,2 millió lejt (közel 2,8 millió eurót). Az augusztusi hónap végéit a máramarosi határrendészek 30 járművet foglaltak le, a letartóztatott személyek száma pedig már most 13-nál jár.


A konstans csökkenést mutató adatok ellenére még mindig nem szabad lazítani a gyeplőn, ugyanis az illegális cigarettakereskedelem évente 3 milliárd lej, azaz több mint 650 millió euró kiesést okoz az államkasszának. Ugyanakkor az Interpol adatai azt mutatják, hogy a feketepiac ezen ágának erőteljes jelenléte katalizátorként szolgál a drog-, a fegyver- és az emberkereskedelem számára is – tájékoztat a stopcontrabanda.ro.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: