2009-10-05 13:07:00• hírek • MTI/AFP

Évente 13 millió koraszülés világszerte

Közel 13 millió koraszülés van világszerte évente, a korán érkező babák közül több mint egymillió egy hónapon belül meghal - jelentette be az amerikai March of Dimes egészségügyi jótékonysági szervezet.

A probléma főként a fejlődő nemzeteket érinti, az összes koraszülés 85 százaléka Afrikában és Ázsiában fordul elő, noha az Egyesült Államokban is 36 százalékkal emelkedett az arány az elmúlt 25 évben - állítja a tanulmány, melyben a 37. terhességi hét előtti születést számították korainak.

Az alultápláltság és a rossz egészségügyi ellátás sok koraszülésre magyarázatot ad a fejlődő országokban, az amerikai nőknél azonban inkább a 35 év felett vállalt terhesség és a lombikbébimódszer elterjedése járult hozzá az idő előtti születések számának emelkedéséhez - vélik a jelentés szerzői.

"Csak az Egyesült Államokban évente 26 milliárd dollárba kerül a koraszülött babák gondozása, valamint a felmerülő egészségügyi problémák kezelése" - áll Jennifer Howse-nak, az alapítvány elnökének vasárnapi közleményében.
Mario Merialdi, a tanulmány egyik szerzője - aki az Egészségügyi Világszervezet (WHO) felkérésére is dolgozott a témán - úgy véli, a jelentés "az első kísérlet a probléma globális méretének becslésére".

Merialdi szerint elsőként a WHO adatbázisát kell frissíteni, további feladat a meghatározások és osztályozások egységessé tétele. Az adatokat a héten Újdelhiben kezdődő, a fejlődő világban előforduló születési rendellenességekkel foglalkozó konferencián ismertetik.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: