2018-03-30 07:16:29• hírek • MTI

Évekkel a fukusimai atomkatasztrófa után még mindig szivárog a sugárszennyezett víz

Egy japán tudós friss tanulmánya szerint hét évvel a katasztrófa után még mindig szivárog sugárszennyezett víz az erőműből. A fukusimai atomerőműtől nyolc kilométerre délre fekvő egyik településnél egy liter tengervízben, 0,02 becquerel sugárzóanyag-koncentrációt mértek. Ez a mennyiség azonban nem jelent veszélyt.

Aojama Micsio, a fukusimai egyetemen működő környezeti sugárzással foglalkozó kutatóintézet professzora egy oszakai konferencián mutatta be kutatásainak eredményét. A sugárszennyezett vízzel a tengerbe ömlő cézium 137-es izotóp napi mennyisége kétmilliárd becquerel, ami jelentős csökkenést jelent a hűtőfal üzembe helyezése előtt, 2013-ban mért 30 milliárd becquereles mértékhez képest.
 

A professzor azt a következtetést vonta le, hogy létezik egy föld alatti átjáró az erőmű és a tenger között, amelyen át a víz még mindig szivárog a tengerbe. A szennyezett víz a három megrongálódott fukusimai reaktor hűtése nyomán keletkezik, a reaktorok alatt gyülemlik fel, és onnan szivárog a tengerbe. A fukusimai erőművet üzemeltető vállalat, a Tepco a világon egyedülálló föld alatti hűtőfalat épített, hogy a talaj lefagyasztásával megakadályozza a szennyezett talajvíz eljutását a tengerbe.
 

Japán még napjainkban is küzd a 2011. március 11-i cunami és földrengés és nem utolsósorban a fukusimai atomerőben történt nukleáris katasztrófa következményeivel. A természeti csapásokban mintegy 16 ezer ember veszítette életét, és megközelítőleg 2500 embert nyilvánítottak eltűntté.
 

A Fukusima Daiicsi atomerőmű súlyosan megsérült, és becslések szerint a környékének a sugármentesítése akár fél évszázadba is beletelhet. A hét éve bekövetkezett tragédia továbbra is kérdéseket vet fel. Egyebek mellett azt is, hogy mi lehet a közvetlenül a tengerpartra épült atomerőmű három leolvadt reaktorának belsejében.
 

A hat reaktor közül háromban folyt termelés, a másik három karbantartás miatt nem üzemelt. A működő reaktorokat ugyan blokkolta az automatika, de mivel megszűnt az áramszolgáltatás, leállt a hűtőrendszer, és a rendkívüli magasságú szökőár a tartalék generátorokat is tönkretette. Így elkerülhetetlenné vált a katasztrófa.
 

Odabenn olyan magas a sugárzás, hogy ember még védőruhában sem élné túl, ha bemerészkedne. Robotokkal próbálkoztak, de minden eddigi feltárási kísérlet kudarcot vallott. A leszerelési munkálatok vezetője úgy tájékoztatta korábban a sajtót, hogy 2021 után kezdődhet meg a leolvadt reaktormagok eltávolítása.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: