2015-07-30 15:28:14• hírek • Kocsis Zoltán

Évek óta volt mivel, de nem volt kivel!

Augusztus elsejétől Szatmár megyében is beindul a házi orvosi ellátás. Hihetetlen, de más megyékben ez már évek óta működik. Szatmáron is megvolt hozzá a szükséges felszerelés, ám egyszerűen nem volt orvos, aki vállalta volna ezt a fajta munkát.

Gabriela Oprisnak, a Szatmár Megyei Mentőszolgálat idén kinevezett igazgatójának viszont sikerült meggyőznie kilenc orvost - Mózer Máriát, Tarta Luciant, Tóth Rékát, Szőlősi Laurát, Takács Iulianát, Varlan Elenát, Notarius Gabrielát, Gábor Gyöngyit és Kovács Csabát -, így augusztus elsejétől végre útnak indulhat a két FIAT Punto.

A dolog tragikomikumát jelzi, hogy a két, a szakmai nomenklatúrában ACD-típusúnak nevezett jármű közel hat éve áll a mentőszolgálat garázsában. És ez szó szerint értendő, mert a kilométeróra azt a távot mutatja, amennyit megtettek az autók Szatmárnémetiig.

Hogy miről is szól a házi orvosi ellátás? Amikor valaki riasztja a mentősöket, a feltett kérdések alapján a diszpécserszolgálat munkatársai hivatottak eldönteni, hogy mennyire súlyos esetről van szó. A két FIAT ezentúl azokhoz az esetekhez fog kiszállni, amelyek nem igényelnek kórházi ellátást. Az ACD-típusú mentők is fel vannak szerelve elsősegél-nyújtáshoz szükséges eszközökkel, de betegszállításra alkalmatlanok. A személyzetet egy orvos és egy mentős alkotja.

Romániában tavaly közel négymillió alkalommal riasztották a mentőket, ami a lakosság számát tekintve arányosan négyszer több, mint Magyarországon. A házi orvosi ellátás is tulajdonképpen a háziorvosok munkáját fedi, a háziorvosok mégsem jelentkeznek, így a kilenc orvossal a mentőszolgálat nem tud 100%-os időbeli lefedettséget biztosítani, mondta Opris.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: