2010-02-19 15:35:57• hírek • Parajdi Andrea

Három év alatt négyszer nő a vízdíj

Jövő héten dönt a városi tanács az Apaserv Rt. három éves stratégiai tervéről, amelynek értelmében összesen négy alkalommal lenne vízáremelés. Ha a városatyák jóváhagyják az előterjesztést 2012 júliusától a jelenlegi árakhoz képes 21,5 %-kal fizetünk majd többet az ivóvízért, míg 19%-al növekedik a szennyvíz-elvezetési díj.

Elkészült a megye legnagyobb értékű Európai Uniós pályázata, amellyel 103 millió eurót kíván Szatmár megye megszerezni az ívó- és szennyvízhálózat modernizálására. Tavasszal derül majd ki, hogy a 28 települést összefogó pályázat finanszírozást nyer-e. Mivel a megyevezetés egyik legfontosabb pályázatáról van szó, nyilvánvalóan mindenki abban bízik, hogy pozitívan bírálják el a projektet, azonban ha az uniós támogatás meglesz, a helyi önrészeket is elő kell teremteni, amelynek majd a lakosság is az egyik elszenvedője lesz. Egy ekkora pályázatnál ugyanis a helyi hozzájárulás is komoly összegeket igényel.

A pályázat 80%-át az unió, 12%-át az állam, 2%-át a résztvevő önkormányzatok, míg a többit a vízszolgáltató, jelen esetben az Apaserv Rt. kell biztosítsa. Leitner János, az Apaserv igazgatója lapunknak elmondta, összesen 7,7 millió euró kell kifizessenek a pályázat társfinanszírozójaként, ezért az Európai Fejlesztési Bankhoz fordulnak kölcsönért. „Készítettünk egy stratégiai tervet arra vonatkozóan, hogyan tudjuk az elkövetkezendő három évben a hitel részleteit biztosítani. A dokumentum négy vízáremelést ír elő, amelyek mindenképpen szükségesek ahhoz, hogy a vízszolgáltató pénzügyi helyzete egyenesben maradhasson"- magyarázta az igazgató.

Amennyiben február 25-i ülésén jóváhagyja a városi tanács az Apaserv új stratégiáját április elsejétől várható az első vízáremelési hullám. Mint megtudtuk 10%-al növelik az ivóvíz, és 7%-al a szennyvíz-elvezetési díjat. Alig pár hónapra rá szeptembertől már megint magasabbak lesznek a vízárak, ekkor az ivóvízért 7%-al, a szennyvíz-elvezetési díjért pedig 4%-al kell többet fizetni. Ezeket a vízáremeléseket érzi meg leginkább a lakosság, ugyanis 2011-ben, és 2012-ben „csak" egy-egy alkalommal nő a vízdíj. Mindkét év júliusi hónapjában 2%-al emelik az ivóvíz árát, és 4%-al a szennyvíz-elvezetési díjat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: