2013-10-22 17:17:08• hírek • Kocsis Zoltán

Évek óta tévesen számlázták a vizet Egriben

Egri volt az első olyan község Szatmár megyében, amely saját ivóvíz- és kanalizálási hálózatot épített ki és üzemelt be. A két helytörténeti időpont 2008 és 2010 - e két időponttól datálódik a történelmi baki kezdete is. A polgármesteri hivatal idén tavasszal vette ugyanis észre, hogy évek óta tévesen számlázták ki a szolgáltatást.

„Sajnos a cég, amely a hálózatot kiépítette és a vízórákat felszerelte, nem oktatta ki munkatársaimat, miként kell ezeket leolvasni. A fiúk pedig tizedes vesszőnek néztek valamit, amiről aztán kiderült, hogy nem az", mondta a Szatmár.ro megkeresésére Szabó Elek polgármester. „Évről évre csodálkoztunk, hogy a bevételek még a kiadásainkat sem fedezik. Tavasszal felvettem a kapcsolatot a céggel és ekkor derült ki a baki", tette hozzá a polgármester.

Az önkormányzatnak az évek során közel százezer lejes mínuszt okozott a probléma. A 640 érintett háztartás közül a legtöbb esetben 500-1.000 lejes hátralék gyűlt fel. A legrosszabbul két család járt, akiknek 3000 lejt kellett kifizetniük - ám már meg is tették. „Nekem személy szerint 900 lejt kellett utólag kifizetnem", árulta el Szabó.

A polgármesteri hivatal úgy döntött, senkitől sem várja el, hogy azonnal megtérítse több év hátralékát: erre másfél évnyi haladékot adott, úgy, hogy közben semmilyen kamatot nem számol fel. Van azonban, akiknek így sem felel meg a helyzet. Székely Olivér panaszt tett a prefektus keddi közmeghallgatásán.

„Az elmúlt évek során mindenki a valós fogyasztás 10%-át fizette ki. Van, aki az alacsony árakon felbuzdulva ezzel a vízzel kezdett el locsolni. Nyilván bocsánatot kell kérnünk a hiba miatt, ám azt mindenkinek meg kell értenie: ki kell fizetniük az elhasznált víz árát", jelentette ki a polgármester.

Amely ár még így is közel fele annak, amelyen az Apaserv biztosítja az ivóvizet valamint a szennyvíz elvezetését: Egri község lakóinak 3 lejt kell fizetniük köbméterenként: másfél lejt az ivóvízért és ugyanannyit a szennyvízért.

Az egri önkormányzat 2008-ban avatta fel az ivóvíz, 2010-ben pedig a szennyvízhálózatát, amihez egy saját tisztítóállomás is tartozik. Előbbi 1,6 millió lejbe, utóbbi pedig egy millió euróba került - mindkét hálózat hossza egyenként 14 kilométer. Szabó Elek tudomása szerint Szatmár megyében Gércén, Turcon és Kányaházán működtet saját ivóvíz- és kanalizálási hálózatot az önkormányzat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: