2020-05-11 07:37:00• hírek • Blikk.hu

Évek óta hiába küzd ellene: csaló él vissza Kulka János nevével

Szélhámos él vissza Kulka János (61) nevével az interneten. A magát a színművésznek kiadó csaló közel két éve üzemeltet profilt a legnagyobb internetes közösségi portálon. A Kossuth- és Jászai Mari-díjas, érdemes és kiváló művész nevében posztol, válaszolgat a kérdésekre, használja a képeit, s megkeresésünkre kiderült, akár interjút is ad – természetesen a színész nevében.

A magát Kulkának kiadó illetőt több ezren követik az oldalon, sőt kedveskedő hozzászólásokat írnak „neki”, ami érthető, hiszen a súlyos sztrókja után erejét még mindig teljesen vissza nem nyerő színművészt rengetegen kedvelik országszerte, aggódnak az egészségéért. „Meséljetek. Hogy vagytok?” – írta nemrég. Utóbb karikatúrát tett közzé, és 104-en reagáltak rá, mit sem sejtve.
 

„Vigyázz magadra! Szeretünk!” – írta egy hölgy. – „Kedves János, imádjuk!” – fogalmazott egy másik követő. Bár a Vélemények rubrika alatt olyat is olvasni, hogy „ez egy megtévesztő, hamis profil”, de a jelek szerint a rajongókat így is lépre csalja, és a Facebook sem veszi komolyan a jelzést.
 

– Barátok hívtak, miért nem válaszolok nekik a Facebookon, nem is értettem, miről van szó. Kiderült, van egy Kulka János-oldal, amely az én fotóimat használja, a nevemben beszél, és több ezren bejelölték, köztük ismerőseim is, mert azt hitték, én vagyok. Bánt, hogy valaki ezzel szórakozik. Neki talán szórakozás, nekem meg a nevem, az arcom – válaszolta megkeresésünkre az igazi Kulka János, aki továbbra sem szeretne jelen lenni a közösségi térben.
 

– Arra kérjük Kulka János tisztelőit, hogy ne jelöljék be, sőt inkább jelentsék ezt a hamis profilt, hátha végre eltávolítják – fogalmazott Gálos Orsolya, a színművész asszisztense, aki már többször tett kísérletet a profil megszüntetésére, de eddig sajnos még nem járt sikerrel.
 

– Mivel az illető nem lépi át a büntetőjog határát, nincs más eszközünk, csak az, ha minél többen tudják, hogy Jánosnak nincs köze az oldalhoz, ezért nem is követik. A személyiséghez fűződő jogok megsértése ugyanis önmagában nem bűncselekmény – tudtuk meg egy szakembertől.
 

– Polgári pert lehetne indítani és kártérítést követelni, de ahhoz tudni kellene, ki az illető – foglalta össze dr. Györei Péter büntetőügyvéd, és hozzátette, az ismeretlent akkor lehetne a rendőrségen feljelenteni, ha például becsületsértést követne el.
 

De mi mozgathatja az illetőt?

– A sötét lélek is vágyik a fényre – mondta dr. Rusz Edit klinikai szakpszichológus. Egy sikertelen ember számára egzisztenciális kielégülést jelent, ha egy megbecsült közszereplő álarcában megélheti a népszerűség és a tekintély mámorát, aminek az alattomosság is része. Élvezi, hogy nem tudják leleplezni, az pedig, hogy már interjút is adna, jelzi, ez a csalás az ő kiteljesedése.
 

Így védekezzünk a neten!

Az Európai Unió kiemelten foglalkozik az állampolgárok adatainak védelmével, emiatt is született meg két évvel ezelőtt a sokat emlegetett GDPR, azaz az általános adatvédelmi rendelet. Amennyiben valaki azt tapasztalja, hogy az interneten visszaélnek a nevével vagy egyéb adataival, például a fotójával, akkor elsősorban panaszt tehet a nemzeti adatvédelmi hatóságnál, vagy pedig feljelentést is tehet a rendőrségen, esetleg keresetet nyújthat be a bíróságon.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: