2013-07-14 12:54:45• hírek • Szatmar.ro

Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák XVIII. találkozója

Kárpát-medencei Magyar Református Középiskolák találkozójára került sor ezen a héten a cívisvárosban, Debrecenben. Erről számolt be a két szatmári résztvevő diák, Gyenes Kincső és Krakó Attila.

A napok áhítattal kezdődtek. A találkozó résztvevői vasárnap ünnepélyesen bevonultak a Nagytemplomban tartott Istentiszteletre, ahol Dr. Bölcskei Gusztáv püspök hirdetett igét. A prédikációt követően úrvacsoráztak, majd meséltek a városról és a templomról. Körbejárhatták az épület minden szegletét, felmásztak a toronyba is, ahonnan csodálatos kilátás nyílik a városra és környékére. Az ebéd  és egy kis szünet után a szervezők körbevezették a vendégeket Debrecen nevezetes helyein, és mindenhol beszámoltak a történelmi eseményekről.

Hétfőn Dr. Győri János bemutatta a Debreceni Református Kollégiumot. Sok híres-neves diák  tanult ott egykor, ma pedig iskolákat neveznek el róluk. Ebéd után elvitték őket a nyíregyházi Állatparkba, a vacsora után pedig egy fantasztikus bábelőadásban volt részük. Rájöttek, hogy a bábelőadások nem csak kisgyerekeknek szólhatnak.

Kedden Dr. Korsós Bálint bemutatta az iskolát. Itt tanult Szabó Magda is, akinek  egy szoba őrzi emlékét.  Itt játszódik az Abigél is. Az épületet 2000-ben újították fel, ma a város egyik legkorszerűbb intézménye. Elvitték a résztvevőket a Csokonai Színházba is, mely akkortájt épült, mikor a mienk, az Északi Színház is. További hasonlóság, hogy mindkettő felújításra vár. Ezután elvezették fiatalokat a Kossuth utcai templomba, más néven a Veres templomba. Ez eltér a többi református templomtól, hisz belül festmények díszítik. Az ottani tiszteletes asszony külön hangsúlyozta, hogy ezek nem szent képek, sőt nem is ábrázolnak embert, leginkább zsoltárokat, vagy egy-egy bibliai eseményt mutatnak be. Az ebéd befejezte után  Hortobágyra utaztak, ahol megismerhették a pusztát és az ott élő állatokat illetve embereket. Ez után szó volt a kommunista táborokról, és az oda hurcoltak életkörülményeiről. Megdöbbentő,  hogy az emberek az élni akarásuknak köszönhetően mi mindent túléltek. A vendégek megtekinthették a pásztor múzeumot és  a híres kilenclyukú hidat is. A Dóczi Gimnáziumba az ottani fizika tanár, Tófalusi Péter diákjai segítségével látványos fizikai kísérleteket mutatott be. A vacsorát követően táncház volt, ahol új barátságok jöttek létre.

Szerdán egyhangúlag elfogadták a zárónyilatkozatot, majd megnézték a református iskolák közös filmjét. Átsétáltak a Kölcsey Ferenc Tanitóképző Főiskola épületébe, ahol leleplezésre került az esemény emléktáblája. Az ebéd után pedig mindenki utazott haza. Az esemény nem csak a találkozó körül forgott, hanem a Debreceni Református Kollégium a 475., a Dóczy Gimnázium pedig a 175. Születésnapját is ünnepelte.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: