2009-09-28 15:24:51• hírek • Gozner Gertrud

Év végéig 1800 személyt bocsátanak el a megyében

Az év első hét hónapjában a Szatmár megyei munkaerőpiac is rosszul alakult, a megyében élő munkanélküliek száma két és félszer lett nagyobb a tavalyi év hasonló időszakához képest.

A Megyei Statisztikai Igazgatóság által kibocsátott jelentés szerint a Megyei Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökségnél ebben az évben több mint 7600 személyt regisztráltak, ami 2,5-szer több mint 2008 nyarán. Július folyamán 4,9 százalékos munkanélküliséget mértek, ez az arány 2,9 százalékkal növekedett a tavalyi évhez képest. Az állás nélküliek 83,8 százalékát munkások alkotják, és szinte fele a nyilvántartott munkanélkülieknek (49,8%) nőnemű.

Augusztus végén 8100 elbocsátott fővel már 5,2 százalékos munkanélküliség arányt jegyeztek fel a munkaerő-foglalkoztatási ügynökségnél, és ez a szám hónapról hónapra nő - tudtuk meg Doina Iurától, a hivatal igazgatójától. Az ügynökség vezetője szerint az év végéig újabb kollektív elbocsátásokra kerül sor a megyében, körülbelül 1500-1800 személy marad munka nélkül az elkövetkező hónapokban. Az Electrolux vállalat már bejelentette, hogy újabb 78 munkásától válik meg - nyilatkozta Iura.

Az év végére 9500 munkanélküli személyre számítunk és reménykedünk benne, hogy a szám nem fogja elérni a bűvös tízezres határt - tette hozzá a hivatal igazgatója. Az ügynökség mindent megtesz azért, hogy csökkentse a foglalkoztatás nélküliek számát, ezért kerül sor egyre gyakrabban általános, diákok részére, fogyatékkal élőknek és romáknak szóló állásbörzékre.

A hivatal ezen héten 591 szabad munkahelyet hirdettet meg megyeszinten. Szatmárnémetiben 483 állásra jelentkezhetnek az érdeklődők, ezek többségére (412) középfokú végzettséggel rendelkezőket várnak. A legtöbb betöltetlen hely a könnyűiparban található, összesen 113 van meghirdetve. A felsőfokú végzettségűek közül az informatikai szakembereknek, az építkezési, geológiai és útépítési mérnököknek, valamint a gyógyszerészeknek van esélyük munkát találni.


A Munkaerő-foglalkoztatási Ügynökség állásbörzékkel igyekszik csökkenteni a munkanélküliek számát.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: