2009-02-25 15:07:04• hírek • Ferenczi Noémi

Eu-s gyakorlat a praxisok eladása

Az Európai Unióban bevett gyakorlatnak számít, hogy egy orvos eladja praxisát rendelőstől, betegestől együtt. Pár éve Romániában is létezik az orvosi praxisok eladására vonatkozó törvény, azonban eddig csak néhányan ültették azt gyakorlatba - tájékoztatta a Szatmár.ro-t dr. Láng László, a Háziorvosok Szövetségének Szatmár megyei elnöke.

Kérdésünkre, hogy mi késztethet egy orvost, hogy eladja a praxisát, dr. Láng László elmondta, leginkább a nyugdíjazás, vagy költözés az ami miatt egy orvos pénzzé teszi addigi munkájának a gyümölcsét.

 

„Németországban például 800 ezer - 1,2 millió euró között mozog egy orvosi praxis ára. Ennek az összegnek a kisebbik részét képezi az ingatlan, a felszerelések. Nagy részét a páciensek teszik ki. Ezt úgy is fel lehet fogni, hogy körülbelül 600 ezer euró az orvos munkájának az elismerése. A nyugati országokban gyakori, hogy kölcsönt vesznek fel a kezdő orvosok, hogy praxist tudjanak vásárolni, az Orvosi Kamara pedig mindebben egyfajta közvetítő szerepet tölt be.

Romániában hiába van rá törvény nem működik a dolog, mert általában a nyugdíj nem motiválja az embereket, hogy nyugállományba vonuljanak. Tudomásom szerint, a szomszédos megyék közül Bihar megyében már volt rá példa, hogy eladtak egy orvosi praxist"- magyarázta dr. Láng.

A háziorvos megválasztása kizárólag a betegtől függ, így amennyiben a saját orvosa eladja a praxist, átiratkozhat másik háziorvoshoz. Németországban körülbelül a betegek 20-30%-a szokott elvándorolni, amikor egy praxis gazdát cserél.

„Egy praxis piaci értékét az határozza meg, hogy mennyit termel. Idővel, valószínűleg, Romániában sem megy ritkaság számba, hogy adják-veszik a praxisokat"- tette hozzá.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: