2017-09-28 14:29:37• hírek • Szatmár.ro

Európa-szerte Ukrajnában halnak meg a legtöbben közlekedési balesetben

Ukrajnában napi átlagban kilencen vesztik életüket közlekedési balesetben, köztük egy gyermek. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint egész Európában Ukrajnában hal meg a legtöbb ember a közutakon, és az elmúlt hat évben javulást alig tapasztaltak e téren.

Az ukrán rendőrség nemrég tette közzé az idei év első felének statisztikáját. Eszerint 2017 első hat hónapjában több mint 76 ezer közúti baleset történt, amelyekben 1337-en vesztették életüket és mintegy 15 ezren sérültek meg a körülbelül 42 millió lakosú országban. Július végéig, azaz egy hónap alatt a halálos áldozatok száma 1688-ra emelkedett, a sérülteké pedig csaknem elérte a 19 ezret.

2016-ban összesen csaknem 155 ezer közlekedési balesetet regisztráltak, amelyekben több mint 32 ezren sérültek meg és 3187-an haltak meg. Összehasonlításképpen az Ukrajnánál kétszer nagyobb lakosú és csaknem hatszor több autóval rendelkező Németországban tavaly 3214-en vesztették életüket az utakon. A súlyos helyzetre nemrég Volodimir Hrojszman ukrán miniszterelnök is felhívta a figyelmet. Arra mutatott rá, hogy 2014 elejétől 2017 áprilisáig többen haltak meg az utakon az országban, mint a Donyec-medencében zajló fegyveres konfliktusban: az eltelt három év és három hónap alatt 12 400-an váltak közlekedési baleset áldozatává. Az ENSZ akkortájt közzétett adatai szerint a kelet-ukrajnai válságban mintegy tízezren vesztették életüket.

A Szevodnya című ukrán napilap írása szerint Ukrajnában 3 és fél percenként történik baleset az utakon, minden 16. percben megsérül és csaknem háromóránként meghal valaki. A lap - összehasonlítva a 2015-ös évi adatokat a tavalyival - arra mutatott rá, hogy 2016-ban 12 százalékkal, azaz 16 ezerrel nőtt a balesetek száma, a súlyos kimenetelűeké viszont 20 százalékkal csökkent, azaz 816-tal kevesebben vesztették életüket. Szakértők szerint ebben az játszhat szerepet, hogy a felvilágosító információs anyagoknak köszönhetően egyre többen kötik be a biztonsági öveket, amit egyébként jellemzően nem szoktak Ukrajnában, és óvatosabbakká váltak, amióta a rendőrségi reform keretében "lecserélték" a korábbi közlekedési rendőrök java részét új, a megvesztegetésnek sokkal inkább ellent mondó járőrökre. Ezen kívül jelentősen megnőtt a benzin ára, ami miatt ritkábban használják autójukat az ukránok, illetve kevesebben ülnek volán mellé, továbbá a szabálysértésekért kiszabható büntetési tételek is jelentősen megemelkedtek.

A hatóságok adatai szerint a legtöbb baleset gyorshajtás miatt következik be, a második legtöbb manőverezési hiba miatt, és továbbra is "előkelő", harmadik helyen áll az ittas vezetés, hiába emelték fel 2016-ban a büntetési tételeket a háromszorosára. Jelenleg is a parlament előtt van egy módosító indítvány, amely szerint tovább emelnék az ittas vezetésért járó pénzbüntetéseket, egyelőre a javaslatot még nem tűzte a törvényhozás napirendjére.

Ukrajnában egyébként a jelenleg hatályos szabályozásban nincs "zéró tolerancia", azaz minimális alkoholszint - maximum 0,2 ezrelék - megengedett.
Kirívóan gyakori a gyalogos- és biciklisgázolás is az országban, de ezekért jelentős számban nem a gépjárművezető, hanem az elgázolt a felelős figyelmetlensége vagy szabálytalan közlekedése miatt. Ukrajnában az úttesten szabálytalanul átkelő gyalogosakat nem büntetik, csak szóbeli figyelmeztetést kapnak a rendőrtől. Az ilyen típusú balesetben zömében gyerekek és fiatal felnőttek esnek áldozatul. Az egészségügyi minisztérium adatai szerint a 15-24 évesek között a leggyakoribb halálok a közúti baleset, az 5-14 évesek között a második.

A TSZN ukrán hírtelevízió nemrég egy riportjában egy másik súlyos problémára hívta fel a figyelmet: noha Ukrajnában is kötelező 12 éves korig gyermekülésben szállítani a gyerekeket, ezt a szülők zöme figyelmen kívül hagyja. Az idei év első hónapjában 2500 gyermek volt részese autóbalesetnek, 95 százalékuk sérülést is szenvedett. Szakértők szerint a gyerekek sérülése 53-54 százalékban elkerülhető, ha gyermekülésben utaznak. Ugyanakkor Ukrajnában a gyermekülés hiányáért sem szabhatnak ki a rendőrök büntetést, csak szóban figyelmeztethetik a gépjármű vezetőjét.

Ami a közlekedési balesetek területi eloszlását illeti, a települések között magasan vezet a főváros, Kijev, ahol 2016-ban 43 ezer történt. Megyék szerinti bontásban viszont a legtöbb halálos kimenetelű baleset Lviv megyében történt, ahol 249-en vesztették életüket. A nyugat-ukrajnai megyében regisztrálták továbbá a legtöbb, gyorshajtás miatt bekövetkezett balesetet is, 753-at.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: