2014-09-23 16:12:37• hírek • Szatmár.ro

Európának vissza kell térnie a keresztény értékekhez

Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök a migráció kihívásairól tartott előadást Madridban, az Európai Szociális Napokon.

Az Európai Unió Püspöki Konferenciáinak Bizottsága (COMECE) és az Európai Püspöki Konferenciák Tanácsa (CCEE) második alkalommal szervezett Európai Szociális Napokat szeptember 18 és 21-e között. Miután két éve Ciprusra hívták a szociális ügyekért felelős európai püspököket, idén Madridban szerveztek konferenciát, mely szentmisével kezdődött, majd a jelen kihívásait és a jövő esélyeit vették leltárba. Második nap a gazdasági, szociális és lelki krízis keresztény lehetőségeire figyeltek, a gazdaság keresztény szemlélettel történő átitatására tettek elméleti kísérletet, majd a munkaülések során Nm. és Ft. Schönberger Jenő püspök tartott előadást az európai migrációval kapcsolatban, „Populizmus és ellenséges szemlélet a migránsok felé" címmel.

Az egyházmegyét, de a teljes román katolikus püspöki konferenciát helynöke, Ft. Hankovszky Ferenc kíséretében képviselő püspök előadásában rávilágított, minden ember alapvető jogaihoz tartozik a mobilitás, a migráció pedig mindig is jelen volt a történelemben. Az otthonukat elhagyni kényszerülőket segíteni kell - ezt az egyház jelenleg is teszi -, az ellenséges, hangulatkeltő hozzáállás helyett hidakat építve a befogadó és a bevándorló közösségek között. Felmerül ugyanakkor annak a felelőssége is, hogy az adott államok megtesznek-e mindent polgáraik otthoni életkörülményeinek kialakításáért, valamint a visszaérkezők újraintegrálásáért - vázolta fel Schönberger Jenő püspök.

A konferencia harmadik napján a család, mint a társadalom megtartó alapsejtje volt a középpontban. Ennek kapcsán beszéltek az emberi jogokról, a házasságról, de a további munkaülések során a demográfiai gondokról is. A szociális napok konklúzióit húzó Msgr. Giampaolo Crepaldi érsek, a CCEE-n belül működő Caritas in Veritate bizottság elnöke és Msgr. Gianni Ambrosio püspök, a COMECE alelnöke az összefogásra, az együttgondolkodás szükségességére hívták fel a figyelmet. Mint mondták, ez a katolikus közösségek minden szintjét - egyházi személyek és laikusok közösségei - átfogóan meg kell, hogy történjen, majd kisugározzon Európa teljes társadalma felé.

„Egyszerű, kis dolgoktól indulva, egyre nagyobb célokat kell, hogy kitűzzön minden keresztény maga elé, hiszen krisztusi küldetéssel rendelkezünk a jóban való munkálkodásra. A morális, lelki krízisből egy újfajta felfogással, az egység érzésének kifejezésére juttatásával léphetünk ki. Felelősek vagyunk ugyanis egymásért, egyedül, anyagi érdekeket követve nem lehetünk boldogok. Az emberi méltóság a szabadságot feltételező érték, amely emberi lényegünket adja meg. A mai társadalomban ugyanakkor az egyén szabadságjogainak növelésével az emberi méltóság tiszteletben tartása szenved károkat, pedig csak teljes emberként, méltóságunk tiszteletben tartásával lehetünk boldog tagjai a társadalomnak. Erre buzdít az evangélium, és erre buzdít az emberré lett Isten. (...) Nem feledhetjük el Európa keresztény gyökereit, Európa vissza kell, hogy térjen a keresztény értékekhez, melyek megőrizték a kontinenst az idők során, és ez lehet a jövő záloga is" - tették hozzá.

Szombaton este Európáért imádkoztak a résztvevők, majd a madridi konferencia vasárnap a székesegyházban bemutatott szentmisével ért véget.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: