2010-03-18 11:48:07• hírek • Kótai Levente

Európai színvonal a Slavici Kollégiumban

A legmodernebb oktatási segédeszközök beszerzése nyertes pályázatból.

Tavaly ősszel részesült pozitív elbírálásban a Szatmárnémeti Önkormányzat pályázata, mely a Ioan Slavici Kollégium épületének és felszerelésének teljes modernizálását helyezte kilátásba. A program kivitelezése 13 241 000 lejbe kerül, amiből az európai uniós támogatási keret 10 896 000 lejt fedez.

Az ingatlanba az elmúlt évtizedekben nem történt az épület állagát javító beruházás. 2005-ben is csak a fűtésére szolgáló kazán került kicserélésre - erősítette a projekt indokoltságát Koncz Andrea, a Szatmárnémeti Polgármesteri Hivatal Fejlesztési Osztályának vezetője.

A kérdésben avatott hölgy szerkesztőségünknek elmondta, hogy a pályázat azért volt versenyképes, mert nem csak az ingatlanra fektettek hangsúlyt, hanem arra is, hogy a benne folyó oktatást didaktikai segédeszközökkel, laborfelszerelésekkel, kommunikációs rendszerrel lássák el.

Fontos szerepet kapott az idegen nyel kabinet, amelyet digitális fonetikai eszközökkel fognak felszerelni, valamint a fizika labor, amelyet kísérleti eszközökkel bővítenek. A biológia laborban is lecserélhetik a több évtizedes felszereléseket. Az új és drága mikroszkópok beszerzésére más forrásból nem igen volna lehetőség.

Az oktatást segítő logisztikai eszközök sora szinte végtelen. Számos olyan felszerelés is van, amit nem csak az egyes laborok élvezhetnek. Cserére kerül a teljes számítógéppark, beszerzésre kerülnek az ehhez szükséges szoftwerek, digitális táblák és térképek, vizsgaszimulátorok. A beruházás kiterjed az iskola tornatermének felújítására és modernizálására is.

Költséghatékonyság szempontjából nagyon fontos, hogy az épület hőszigetelésére és hőelosztó rendszerének cseréjére is lehetőséget ad a pályázat. Ez az iskola hosszú távú anyagi működése és a diákok kényelme szempontjából előrelépés.

A pályázat decemberben ment át a vizsgáló szervek helyszíni ellenőrzésén. A Polgármesteri hivatal szakirodája jelenleg türelmetlenül várja a támogatási szerződés megkötését. Ennek esetleges csúszása komoly zavart okozhat, hiszen egy iskoláról lévén szó a felújítások jelentős részét csak a tanítási szünetekben lehet végrehajtani. Az ütemezés szerint a program teljes lebonyolítására 24 hónap áll rendelkezésre, ezért az időzítés nagyon fontos - beszélt várakozásairól Koncz Andrea irodavezető.

 

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: