2018-06-04 13:48:46• hírek • Szatmár.ro

Európai bölényt nevel a Nyíregyházi Állatpark vezető gondozója

A kis borjú születése után megsérült, így a csapattól távol nevelkedik emberi segítséggel.

Különleges és ritka állat nevelkedik a Nyíregyházi Állatparkban. Egy törött lábú kis európai bölény cseperedik a park egyik istállójában. Az apróságot a születése után az apja megtaposta, s a gondozók mentették ki a csapatból. A állat lábát a park állatorvosai azonnal megröntgenezték és begipszelték. A folyamatosan ellenőrzés azt mutatja, hogy a törött csont szépen gyógyul.
 

Mivel a kis borjút a mamája nem tudja szoptatni, ezért mesterségesen kell táplálni, így a park vezető gondozója és csapata 3 óránként eteti a jelenleg három hetes állatot, aki most már naponta 6 liter borjútejpótló tápszert fogyaszt.
 

A Nyíregyházi Állatpark ugyan nem híve az állatok mesterséges felnevelésének, de néhány ritka faj esetében kivételt tesz, hiszen a park fontos küldetésének tartja, a ritka és veszélyeztetett állatok  bemutatását és szaporítását. Az európai bölény az egyik legkülönlegesebb állat, hiszen egy olyan fajról van szó mely már nem létezne, ha nincsenek állatkertek.
 

Középkori krónikáinkban még sűrűn szerepel a bölény, s Mátyás király korában még közönséges eseménynek számított hazánkban is a bölényvadászat. A feljegyzések szerint egészen a 18. századig éltek hazánkban, s az utolsó példányt 1790-ben ejtették el. Nem sokkal ezután, szinte egész Európából eltűnt, csak a lengyelországi Bialowieza őserdejében maradt párszáz egyed. Ám az egyetlen megmarad populáció élőhelye a frontvonalban feküdt, s létszámuk folyamatosan csökkent. 1916-ban már csak 150 állatból állt a bölénycsorda, s 1919. február 21-én egy vadorzó ölte meg az utolsó bölényt a bialowiezai őserdőben. Az európai bölény kipusztult Európában…de csak a szabad természetben. Hála Dr. K. Primel által 1923-ban alapított Nemzetközi Bölényvédelmi Társaságnak, akik számba vették az összes állatkertekben fellelhető állatot: végül 56 fogságban élő egyedet találtak s gyűjtöttek össze. A társaság elkezdte újra szaporítani majd a bialowiezai őserdő egy védett területére fokozatosan visszatelepíteni.
 

Ma visszatelepített állományok élnek Lengyelországban - a híres bialowiezai erdőben - Fehéroroszországban, Litvániában, Oroszországban, Ukrajnában, Romániában és Szlovákiában, valamint betelepítették a korábbi elterjedési területén kívüli Kirgizisztánba is.
 

Az állatkertek nemcsak megmentették Európa legnagyobb testű szárazföldi emlősét a kipusztulástól, hanem esélyt adtak a szabadon élésre. A Nyíregyházi Állatparkban élő Európai Fajmegőrzési Program keretében érkezett  állomány egy bikából és két tehénből állt, s a nem rég született kis üsző borjúval már 4 egyedet mutat be a park.


Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: