2018-07-06 21:29:43• hírek • mti

Európai bajnokság lett a vb: kiesett Uruguay és Brazília is

Pénteken, az első két negyeddöntő után elbúcsúzott a világbajnokságtól az utolsó két, nem európai gárda: a franciák könnyen verték Uruguayt, a belgák szenvedélyes meccsen Brazíliát.

 

Elsőként a francia válogatott jutott be a legjobb négy közé, miután a negyeddöntőben 2-0-ra legyőzte Uruguay csapatát.

 

Az első negyeddöntőn nem tudta vállalni a játékot az uruguayiak egyik legjobbja, Edinson Cavani, aki még a portugálok elleni nyolcaddöntőben szenvedett vádlisérülést. Helyén Luis Suárez mellett Cristhian Stuaninak szavazott bizalmat a támadósorban Óscar Tabárez szövetségi kapitány, akinek ez volt a 20. vb-mérkőzése - ezzel az örökranglista negyedik helyére jött fel.
    

A találkozó első negyedórája eseménytelenül telt, a 15. percben a vb-n háromgólos Kylian Mbappé fejelhetett kapura alig hét méterről, teljesen egyedül állva, ám csúnyán elpuskázta a lehetőséget.
    

A franciák labdabirtoklási fölénye a folytatásban sem igazán szült helyzeteket, ennek ellenére a hajrában rögzített helyzetből megszerezték a vezetést: Varane találata azt jelentette, hogy az európaiak 1985 óta először lőttek gólt az uruguayiaknak. A szünet előtt Martin Cáceres - ugyancsak szabadrúgás utáni - fejesénél Hugo Lloris hatalmas bravúrral védett, így a franciák előnnyel mehettek az öltözőbe.

 


    

A fordulás után ismét negyedórának kellett eltelnie az első komolyabb történésig: Antoine Griezmann kísérleténél Fernando Muslera hatalmasat hibázott, így kétgólosra nőtt a francia előny.
    

A mérkőzés utolsó harmada jobbára mezőnyjátékkal telt: az Eb-döntős franciák nem akartak, a dél-amerikaiak pedig nem igazán tudtak veszélyes támadást vezetni, így már csak a brazilok akadályozhatják meg azt, hogy színtiszta európai végjátékot hozzon a világbajnokság.
    

A franciák tizedik meccsükön maradtak veretlenek a vb-n dél-amerikai csapattal szemben, míg Uruguay sorozatban négy, európai csapat felett aratott vb-győzelem után kapott ki a kontinens valamely gárdájától.
    

Franciaország válogatottja - mely sikerével továbbra is veretlen a tornán - legutóbb 2006-ban jutott el az elődöntőig.

 

Franciaország után Belgium jutott be másodikként a legjobb négy közé, miután a péntek esti, kazanyi negyeddöntőben 2-1-re legyőzte a brazil csapatot.

 

Az immár 24 meccs óta veretlen belgák 1986 után először, s történetük során másodszor kerültek be az elődöntőbe vb-n. A következő ellenfelük a francia együttes lesz, kedden, Szentpéterváron.  
    

Ezzel egyúttal az is eldőlt, hogy csak európai csapatok szerepelnek majd a legjobb négy között Oroszországban.

 

A belgáknál a japánok elleni nyolcaddöntő két nyerőembere, az akkor csereként beállt Marouane Fellaini és Nacer Chadli is a kezdőcsapatban kapott helyet. 
    

Nagy iramban kezdődött a mérkőzés, s a brazilok hamar magukhoz ragadták a kezdeményezést, a nyolcadik percben Thiago Silva kapufát is elért, többször is zavart volt a védelem, Courtois-nak sok volt a dolga. Ennek fényében teljesen váratlanul jött a belgák vezető gólja, amelytől megváltozott a játék képe. Innentől kezdve az európai csapat többször is kontrából veszélyeztetett, s egy ilyen után megduplázta előnyét. A brazilok - akik a vb korábbi szakaszában mindössze egy gólt kaptak - támadtak, de nem találták a rést a belga védelmen, mindig volt egy fej vagy láb, amely blokkolta a próbálkozásaikat, illetve Courtois is nagyokat védett.  

 


    

A szünet után beszorította riválisát a brazil csapat, de hiába dolgozott ki helyzeteket, nem volt szerencséje, és egy lehetséges büntető kapcsán a videobíró sem segített rajta. A belgák fegyelmezetten védekeztek, Courtois is mindig a helyén volt, a dél-amerikaiak szövetségi kapitánya, Tite pedig becserélte Firminót és Douglas Costát is, hogy segítsék a támadásokat. A szórványos belga ellentámadások sok veszélyt hordoztak magukban, újabb gól azonban nem született belőlük. Miután Renato Augusto a beállása után három perccel szépített, a brazilok mindent elkövettek az egyenlítésért, ziccereket is kidolgoztak, de nem tudtak élni a lehetőségekkel. Az ellenfél leginkább csak az eredmény tartására törekedett, Neymar lövését pedig a 93. percben Courtois bravúrral szögletre mentette, így maradt a 2-1 a belgák javára.   
    

Az ötszörös világbajnok brazil gárdának 15 mérkőzés óta tartó veretlenségi sorozata szakadt most meg.
 

Negyeddöntők:
Franciaország
– Uruguay 2-0
gólok:  Varane (40.), Griezmann (61.)

Belgium – Brazília 2-1
gólok:  Fernandinho (13., öngól), De Bruyne (31.), illetve Renato Augusto (76.)

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: