2013-01-18 12:54:41• hírek • Szatmár.ro

Határmenti találkozó

Kinevezése óta először tett hivatalos látogatást a Szatmár Megyei Tanács elnöke a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Önkormányzatnál, ahol az eddigi és a jövőbeni együttműködésről folytatott tárgyalást Seszták Oszkárral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés elnökével, Kovács Sándorral, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Közgyűlés alelnökével, Oláh Istvánnal, a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Területi és Környezetgazdálkodási Ügynökség ügyvezető igazgatójával, Majorné László Brigitta nemzetközi referenssel, Dr. Kondra Laura területfejlesztési koordinátorral, valamint a Szatmár Megyei Tanács delegációjának tagjaival, Cristina Stern területfejlesztési igazgatóval, Bianca Budával és Jankó Szép Istvánnal, a területfejlesztési igazgatóság munkátársaival.

A határmegyék az elmúlt években 20 uniós projektben, összesen mintegy 6 millió euró értékű forráshoz jutottak. A gazdaság, az egészségügy, a katasztrófavédelem, és számos kulturális projekt, többek között ezekre kapott közös uniós forrást az elmúlt költségvetési időszakban Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye. A közel 20 pályázatot összesen mintegy 6 millió euróval támogatta az unió. A két megye vezetése Nyíregyházán az eddigi eredményekről, valamint a 2014 és 2020 között esedékes közös stratégiáról egyeztetett. Amint azt Adrian Ştef tanácselnök és Seszták Oszkár a megyei közgyűlés elnöke is megerősítette, a jövőbeni beruházások között kiemelt szerepet kapna az infrastruktúra fejlesztés és a gazdaságélénkítés.

A találkozón elhangzott, továbbra is fontos a Nyíregyháza-Szatmárnémeti-Nagybánya gyorsforgalmi út kialakítása, amely nem csak Szatmár és Máramaros megyének, hanem a teljes régiónak létfontosságú, hiszen közlekedési kapcsolatot jelent majd Európához a magyarországi M3-as autópályához csatlakozva. Az önkormányzati vezetők egyetértettek abban, hogy az M49-es gyorsforgalmi út a magyar-román gazdasági együttműködés erősítéséhez, a két ország idegenforgalmi helyeinek megközelítéséhez elengedhetetlenül fontos.

A tárgyaláson többek között arról állapodtak meg a felek, hogy Európai Területi Társulásként (ETT) is együttműködnek a jövőben. Ez azt jelenti, hogy közösen több uniós forrást tud lehívni a két régió.

Seszták Oszkár elnök kifejtette: külön brüsszeli pénzforrásokhoz juthatunk az ETT létrehozásával, tehát nemcsak a magyar-román európai programokban, hanem másfajta brüsszeli forrásokban is részesülhetünk ennek révén. A két megye helyzetét jelentősen megnehezíti az anyaországok központjaitól való nagy távolságuk, ezért fontosak az ilyen jellegű összefogások és együttműködések - hangoztatta Seszták.

A tájékoztatón elhangzott: az eddig is rendelkezésre álló magyar-román határon átnyúló programok mellett, az Európai Területi Társulásban valamint az Európai Szomszédsági és Partnerségi Eszköz (ENPI) finanszírozási formában is együttműködnek a jövőben. Ez utóbbi partnerségi program négy országot (Magyarország-Szlovákia-Románia-Ukrajna) érint, ebben egyelőre nem kötöttek megállapodást a felek

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: