2013-02-05 13:28:48• hírek • Kocsis Zoltán

Európai Területi Társulást alakítana a két Szatmár megye

Stef és Seszták február végén részt vesz egy budapesti konferencián, ahol Johannes Hahnnal, az Európai Bizottság régiókért felelős biztosával is találkoznak. A gyorsforgalmi út kapcsán Stef megjegyezte: ennek megépítésére nem áll rendelkezésre a szükséges anyagi fedezet, ellentétben a kerülőúttal és a harmadik Szamos-híddal.

Európai Területi Társulást (ETT) alakítana Szatmár és Szabolcs-Szatmár-Bereg megye - a két közigazgatási egység elnökei, Adrian Stef és Seszták Oszkár korábban Nyíregyházán, majd kedden Szatmárnémetiben tárgyalt a lehetőségről.

Amint azt Stef a tárgyalást követő sajtótájékoztatón elmondta, az új entitás létrejötte komoly előnyöket biztosít majd a 2014-2020-as európai uniós pályázati időszakban. „A mai tárgyaláson szót ejtettünk a két megye érdekterületeiről és az együttműködés további lépéseiről", jelentette ki Stef.

A két elnök jövő héten Budapesten találkozik a magyar kormány illetékeseivel, mivel a magyar kormány kiemelten támogatja az ETT-ék létrejöttét és működtetését.

A megyei elnökök megegyeztek a prioritásokban is: egészségügy, szociális szolgáltatások, turizmus, kultúra, oktatás, munkaerőpiac, tömegközlekedés, gazdaság, sürgősségi helyzetek. Stef kiemelte továbbá, hogy Szatmár megye számára az első számú prioritás a Nyíregyháza - Szatmárnémeti - Nagybánya gyorsforgalmi út.

Seszták arról biztosította a román partnerét, hogy Szabolcs-Szatmár-Bereg megye számára az első számú prioritás az autópálya kibővítése Vásárosnaményig - ez két év alatt alkészül. Ezt követi viszont a gyorsforgalmi út megépítése! A magyar fél számára rendkívül fontos továbbá a határ menti települések közötti közúti kapcsolatok bővítése és karbantartása.

„Mindként megyében élők sokat szenvedtek amiatt, hogy határ mentén kell élniük, távol a központtól. Egy Európai Területi Társulás új lendületet adhat a két megye hagyományosan jó kapcsolatának. Az ETT megteremti a lehetőségét, hogy a határ menti együttműködési program keretein kívül is pályázhassunk", magyarázta Seszták.

A megbeszélésen részt vettek azon konzultációs cég képviselői is, akiknek feladata lesz a két megye igényeit figyelembe véve elkészíteni a 2014-2020-as uniós költségvetési időszak közös fejlesztési tervét és a pályázatokat.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: