2018-10-04 12:44:30• hírek • MTI

Európai Parlamenti vita a román jogállamiság helyzetéről

Pászkán Zsolt Románia-szakértő szerint "politikai színjáték" volt a román jogállamisági helyzetről tartott szerdai vita az Európai Parlamentben (EP).

Pászkán Zsolt, a Külügyi és Külgazdasági Intézet külső szakértője az M1 aktuális csatornán azt mondta, a vitában a vád és a védelem oldaláról is féligazságok, "néhol hazugságok" hangzottak el, egyik fél sem volt felkészült és nem volt őszinte a céljait illetően.

 

Megítélése szerint az is szerepet játszhatott ennek a vitának a létrejöttében, hogy közel van az EP-választás. Úgy fogalmazott, hogy amit hallani lehetett, az néhány frakció kortesbeszéde volt saját választóinak.

 

Megjegyezte: ez a helyzet nem ugyanaz, mint Lengyelország és Magyarország esetében; ez olyan, mint egy parlamenti vitanap, ahol megvitatnak egy kérdést. Hozzátette: lesz novemberben az ügyről egy határozat az Európai Parlament belügyi, állampolgári jogi és igazságügyi bizottságában, de annak sincs "semmilyen jogi hatása".

 

Ugyanakkor Pászkán Zsolt szerint a vitának az is volt a célja, hogy "két jobboldali kormányzat pellengérre állítása után legyen egy baloldali" is, amellyel ez történik. 

 

Ezt az támasztja alá - tette hozzá -, hogy még nem kihirdetett törvények, egy tüntetés még vizsgált feloszlatása miatt és azért bírálták a román kormányt, mert leváltották Laura Codruta Kövesi korrupcióellenes főügyészt, pedig az elnök nem akarta. Utóbbi szerinte nem jogállami kérdés.

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: