2010-07-19 10:29:46• hírek • MTI

Európa új Hollywoodja lehet Budapest

A The New York Times közelmúltbeli cikke után a Time magazin is azzal a hasonlattal élt, hogy Európa új Hollywoodja lehet Budapest.

"Virágzik a filmüzlet Budapesten" - idézte a hetilap Amy Horkay-Szabadost, a Stern filmstúdió és médiaközpont produkciós igazgatóját. "Budapest most felkapott" - fogalmazott. Olyannyira, hogy a magyar fővárosban áprilisban nyitotta meg kapuit a hollywoodi központú Raleigh Studios 76 millió dolláros stúdiókomplexuma, amely méretében és fejlettségében a Korda filmstúdióval vetekszik. A komplexumban most forgatják a Rítus című, Rómában játszódó horrorfilmet Anthony Hopkinsszal a főszerepben.

S bár Budapesten régebben is forgattak ilyen produkciókat - köztük a Vörös zsaru (1988) jeleneteit Arnold Schwarzeneggerrel a főszerepben, az Evita (1996) vagy Steven Spielberg München című filmjének (2005) néhány részét - a magyar fővárost Kelet-Európában éveken át beárnyékolta Prága mint filmes helyszín. A cseh fővárosban korábban több nagy költségvetésű filmet vettek fel.

Budapest szerencséje a filmeket érintő 2004-es adótörvénnyel változott meg. Azóta egyre több külföldi filmet gyártanak magyar földön, és ez a tendencia a pénzügyi válság idején sem fordult meg; 2008-ban 47, 2009-ben 52 külföldi produkció készült Magyarországon. Csehországban a külföldi filmgyártás 2002 és 2010 között ezzel szemben több mint felére esett vissza.

A Time magazin által megszólaltatott szakértők szerint a külföldi filmeket támogató hatékony adórendszer mellett Hollywood számára vonzó az alacsony bérköltség, valamint a város kaméleonszerű építészete. Budapestet Párizsnak, Londonnak, Rómának, Berlinnek, sőt, időnként még New Yorknak is el lehet adni. A forint közelmúltbeli romlása pedig még vonzóbbá tette a külföldi filmesek számára Magyarországot.

A The New York Times július elején arról cikkezett, hogy Budapest sokarcú város a filmezéshez, igazán azonban a pénzügyi előnyök teszik a magyar fővárost Duna menti Hollywooddá. Több tucatnyi külföldi filmes és televíziós produkció Budapestet választja az európai forgatás helyszínéül Prágával, Párizzsal, Londonnal vagy Szófiával szemben. A külföldi produkcióknak biztosított 20 százalékos adó-visszatérítés, a gyenge magyar valuta és az olcsó munkaerő a vonzó - állapította meg a rangos lap.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: