2012-03-24 09:51:09• hírek • MTI

Európa legtöbb országa már túljutott a járvány csúcsán

Európa legtöbb országa már túl van az influenzajárvány csúcsán, de 13 ország, köztük Magyarország még kiterjedt járványról számolt be.

Az Európai Betegségmegelőzési és Járványügyi Központ (ECDC) legfrissebb jelentése szerint az influenzaszerű megbetegedések előfordulása 15 európai országban csökkenő tendenciát mutat, ami arra utal, hogy túl vannak a járvány csúcsán. A múlt hétre, a március 12. és 18. közötti időszakra vonatkozóan 13 ország számolt be kiterjedt járványról: Magyarország mellett Ausztria, Belgium, Észtország, Franciaország, Görögország, Lettország, Luxemburg, Hollandia, Norvégia, Portugália, Szlovénia és Svédország.

A 11. héten Magyarországon az influenzagyanús betegektől vett minták légúti minták 42 százalékában mutatták ki az influenzavírust. Ezzel a pozitív esetek aránya harmadik hete folyamatosan csökken.

Mint kiemelték, a szezon végéhez közeledve - ahogy azt a korábbi években is megfigyelték - a bizonyítottan influenza okozta megbetegedések között egyre nagyobb arányban igazolják az influenza B vírusának szerepét. Az elmúlt héten a megbetegedések 83 százalékáért az influenza A vírusa, 17 százalékáért a B vírus volt felelős. Utóbbi azt jelenti, hogy az elmúlt két hétben a B vírus okozta megbetegedések aránya a duplájára nőtt - áll a közleményben. Az ECDC január közepén jelezte, hogy Európában megkezdődött a járvány.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: