2014-02-11 09:31:40• hírek • MTI

Európa legidősebb sziamangja Nyíregyházán

Az Európai Állatkertek Szövetségének felmérése szerint a Nyíregyházi Állatparkban él a kontinens legidősebb, 51 éves sziamangja (Hylobates syndactylus).

A gibbonfélék családjába tartozó majomfajta állományát minden évben felméri az európai szövetség, így derült ki, hogy a legidősebb példány a nyírségi megyeszékhelyen él - közölte Petró Zsuzsa szóvivő hétfőn az MTI-vel.

A Finita névre hallgató nőstény 2010-ben érkezett Hollandiából egy borneói orangután (Pongo pygmaeus pygmaeus) csapattal együtt az akkor újonnan átadott Zöld piramisba. Mivel egy jól összeszokott csapatról volt szó, a park dolgozói nem akarták szétválasztani őket, így azóta is közös kifutókban élnek az Ázsiában őshonos állatok - ismertette a szóvivő.

A sziamangok átlagéletkora 25 év, így Finita 51 évével igazi matuzsálemnek számít. A főemlős-gondozók elmondása alapján az idős majom korához képest nagyon jól van, ráadásául mióta a vele együtt élő orangután csapatban megszületett egy kölyök, az ország első borneói orangután bébije, Finita "teljesen megfiatalodott" - magyarázta a szóvivő.

Hozzátette: a sziamang vígan tűri, hogy a pici orangután cibálja a szőrét, így megkapó látvány, ahogy az ország legfiatalabb és legidősebb főemlőse együtt játszik.

A sziamang a gibbonfélék családjának legnagyobb testű és leghangosabb tagja. Nagy torokzacskója - amelyet majdnem akkorára tud felfújni, mint a feje - felerősíti a hangját, így éneke több kilométerre is elhallatszik. A többi gibbonnál lényegesen nagyobb: testtömege 10-11 kilogramm, 60-80 centiméter hosszú, fekete szőrzet borítja, csak a szemöldöke vörösbarna. Karjai különösen hosszúak, járás közben egyensúlyozó rúdként használja őket. A csaknem egész Szumátrán, a Maláj-félsziget középső és déli vidékeinek erdőségeiben megtalálható sziamang levelekkel, érett gyümölcsökkel táplálkozik, de olykor madártojást, rovarokat és kisebb gerinceseket is elfogyaszt.

Finita - korára való tekintettel - minden évben átesik egy általános orvosi vizsgálaton, étlapján is elsősorban a puhább gyümölcsök szerepelnek - közölte Petró Zsuzsa.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
# koronavírus # vírusstatisztika # baleset # helyhatósági2020 # körgyűrű
Kiemelt hírek:
Valutaváltó:


Promó: