2018-08-09 07:54:48• hírek • Kocsis Zoltán

Európa Liga – Magyar-román párharc két fronton

Alig értünk az Európa Liga harmadik selejtezőköréhez, máris nincs versenyben egyetlen magyar csapat sem. Román ezzel szemben három is: a Kolozsvári CFR az elbukott Bajnokok Ligája selejtezőiből került át, a Román Kupa-győztes Craiova most debütál, a FCSB pedig már túl van egy körön.

 

Ha magyar csapatok nincsenek is versenyben, magyar vonatkozásúak azért igen. Kezdésként itt van rögtön a CFR, amelyben a hétvégén végre bemutatkozhatott Lang Ádám – a csapat meg is nyerte első bajnokiját. A kolozsváriak ugye a svéd Malmö ellen maradtak alul a BL-ben, így kerültek az EL-be, ahol a nem túl acélos Alashkert lesz az ellenfél. Az örmények is a BL-ben kezdtek, de a skót Celtic két sima 3-0-val lépett túl rajtuk. Az EL-ben már több szerencséjük volt, 1-0-ás összesítéssel búcsúztatták a montenegrói Sutjeskát. A papírforma szerint a román bajnoki címvédő CFR-nek nem kellene komoly gondot okoznia az örmény pontvadászatot 1-0-ás győzelemmel kezdő Alashkert.

 

Nincs ilyen könnyű helyzetben a Craiova, amely hosszú évek után az európai küzdőtérre visszatérve igazi balszerencsésnek érezheti magát: tavaly rögtön az olasz Milanba futott bele, most pedig RB Leipzig lesz az ellenfele. A németek a tavaly negyeddöntőig jutottak a sorozatban, az előző körben pedig 5-1-es összesítéssel söpörték el a svéd Hackent. Gulácsi Péter csapata egyszerűen más kávéház, főleg, ha az átigazolásokat tekintjük: 16 millió euróért vették meg Nordi Mukielét a francia Montpellier csapatától, 15 millióért Matheus Cunhát a svájci Siontól, 12 millióért Marcelo Saracchit az argentin River Plate-től. Igaz, volt miből költeni, mert a Liverpool 60 milliót (!) fizetett Naby Keitáért, a Brighton and Hove Albion pedig 10 milliót Bernardóért. Távozott még Ademola Lookman, akinek a kölcsönvétele után még nem tudtak megegyezni az Evertonnal, továbbá néhány kiegészítő vagy peremember -köztük Kalmár Zsolt a szlovák Dunaszerdahely együtteséhez.

 

Ezzel szemben a Craiova inkább gyengült, mint erősödött a nyáron. Ugyan a Slavia Praga jó pénzt fizetett Alexandru Balutáért (2,6 millió euró), a Genk Vladimir Screciuért (2 millió), új kínai csapata pedig Gustavóért (800.000 euró), ebből az Universitatea csak egy milliót fordított vissza igazolásokra: Alexandru Cicaldau ennyiért érkezett a Viitorultól. Végleg leigazolták a szatmári Florin Gardost is, miután annak lejárt a szerződése a Southamptonnal és érkezett a kapuba az olasz Mirko Piglicelli – valamint olasz vonalon az alsóbb osztályokból Isaac Donkor, Cezar Colli, Matteo Fedele.

 

Amíg a CFR toronymagas favorit, a Craiova pedig teljesen esélytelennek tűnik, a FCSB-re elvileg kiegyenlített küzdelem vár a Hajduk Split – Gyurcsó Ádám és Futács Márkó csapata – ellen. Amíg az előző körben a románok 6-0-ás összesítéssel intézték el a szlovén Rudart, addig a horvátok megszenvedtek a Szlávia Szófia ellen. A bajnokságot egy nagy pofonnal és egy döntetlennel kezdték, egyelőre nincsenek tehát kirobbanó formában. Gyurcsó valamennyi meccsen pályára lépett, háromszor kezdőként, egyszer csereként, Futács Márkó – és Steliano Filip – pedig még a meccskeretbe sem került be.

 

Egy vereséggel, majd egy döntetlennel kezdte a bajnoki szezont a FCSB is, amely aztán a hétvégén megszerezte első győzelmét. A csapat napokban leigazolta Raul Rusescut – immár harmadszor. A 30 éves válogatott csatárnak van még hova fejlődnie, amíg utoléri Claudio Pizarrót – a veterán periu gólvágó azzal került a napokban a nemzetközi sportsajtó figyelmébe, hogy ötödször (!) írt alá a német Werder Bremenhez…

 

Európa Liga 3. selejtezőkör:
Alashkert – Kolozsvári CFR 19.00 DigiSport
RB Leipzig – Craiova 19.30 TVR1
Hajduk Split – FCSB 21.45 ProTV

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: