2010-11-23 11:25:45• hírek • Megyeri Tamás Róbert

Eurómilliókból újítanák fel Nagykárolyt

Mégsem kedden, hanem csütörtökön látogat el Nagykárolyba Markó Béla miniszterelnök-helyettes. Amint hírportálunkon olvashattak róla, a károlyi városvezetőség az RMDSZ szövetségi elnökének pártfogását kéri egyebek mellett egy közel tízmillió eurós, már jóváhagyott pályázat ügyében.

Hat különálló fejlesztési projektből álló tervcsomaggal pályázik Nagykároly a központ, a zöldövezetek, a járdák, a színház, a kultúrház, a szociális központ felújítása, illetőleg rendbetétele érdekében. Ugyan az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség már kedvezően bírálta el a projektet, eleddig nem születet érdemi előrelépés az ügyben, mert a bukaresti szaktárcánál mindegyre odázzák a szerződés aláírását.

A megállapodás megkötése érdekében Kovács Jenő polgármester nemrégiben a fővárosban lobbizott. Akkor Markó Béla miniszterelnök-helyettesen kívül többek között Elena Udrea regionális fejlesztési és turisztikai miniszterrel folytatott tárgyalásokat. Mindketten kedvezően álltak hozzá az ügyhöz.

Holnapután előreláthatólag erről tájékoztatják Markó Bélát, illetőleg kéri a károlyi helyhatóság a miniszterelnök-helyettes lobbizását. A cél ugyanis az, hogy a szerződést még idén írják alá.

Még tavaly március 31-én nyújtották be a pályázatcsomagot - elevenítette fel kérésünkre az ügy részleteit Bekő Tamás városmenedzser. Annak idején a pályázat részeként a megvalósíthatósági tanulmányokat nyújtotta be az önkormányzat. Amikorra az Észak-nyugati Regionális Fejlesztési Ügynökség kezdte el elemezni a pályázatot, elkészültek a kivitelezési tervek is, ezeket összehangolták, így új összegeket kaptak. Ez utóbbiakat hagyta jóvá egyebek mellett a nagykárolyi képviselőtestület a múlt heti rendkívüli ülésén. Jelen állapotok szerint mind a hat különálló terv finanszírozási szerződését alá lehetne írni.

Melyek is a tervek?

A pályázat egyik része az 1918 december 1 utcának a felújítását foglalja magába. Itt szökőkutakat alakítanak ki, térkővel burkolják be a főtéri villanyrendőrtől a nagytemplomig tartó utcát, a tulajdonképpeni korzót. Ennek a kivitelezési ideje 27 hónap lesz a finanszírozási szerződés aláírásától számolva.

Egy másik tervben a meglévő szociális kantin felújítása szerepel. Az egykori vármegyeházához tartozó épület teljes rendbetételén túl különböző szakfelszereléssel látják el az étkezdét a szerződés megkötése után egy éven belül.

Egy következő tervben 19 hónap alatt a nagykárolyi lakótelepeken (a Mihály vajdáról elnevezett 1-es és 2-es jelzésű blokk-negyedek és a Republicii városrész) új zöldövezeteket alakítanak ki, továbbá modern játszóterek hoznak létre, illetve fejlesztik a közvilágítást.

A pályázatcsomag egy következő részében a Mihály vajdákról elnevezett városrészek utcáit rehabilitálnák, valamint további parkolókat alakítanának ki. Mindezt 13 hónap alatt kell majd megvalósítani.


A színház felújítása is tervbe van véve
A színház felújítása is tervbe van véve


Talán a legnagyobb falat a városnak, és ugyanakkor az egyik legfontosabb a színháznak és a kultúrháznak a teljes felújítása. A színházat az elképzelések szerint az eredeti, a 20. század eleji állapothoz hasonlóra állítják vissza. Ez a terv mind időben, 37 hónap, mind pénzben a legnagyobb volumenű.

A pályázatcsomag utolsó, 6. terve a kaszárnyaépület felújítását és egy szociális központtá való átalakítását foglalja magába. Ennek a megvalósítási ideje 22 hónap.

Mikor lesz ebből új korzó?

Hozzávetőleg 420 ezer euró a város önrésze. Amint a városmenedzser elmondta, ez nagyjából az összköltségek 5 százaléka. Természetesen ezek az értékek egyelőre becsültek. Amint alá lesz írva a finanszírozási szerződés, megindítják a közbeszerzési eljárásokat. Valószínűleg ezek azt eredményezik majd, hogy a becsült összegek valamelyest csökkeni fognak.

Amennyiben még idén megköttetik a finanszírozási szerződés a közbeszerzési eljárásokat valószínűleg áprilisban vagy május elején tartják meg. Azután gyakorlatilag a kivitelezők hozzáláthatnak a munkákhoz.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: