2019-03-11 07:43:06• hírek • MTI

Eurómilliárdokat érnek a műholdas megfigyelések

Foto: Nasa
Foto: Nasa

Az időjárás-előrejelzés mellett számos más, kevésbé nyilvánvaló okból fontosak számunkra a műholdas adatok, így például a növénytermesztés és az éghajlatváltozás problémájának kezelése szempontjából is.

A földmegfigyelések társadalmi-gazdasági haszna nagyon nagy, és jelentőségük egyre csak nő – írja a ESA. Európában az ESA (European Satellite Agency, vagyis az Európai Műhold Ügynökség), az Eumetsat és az EU hosszú távú partneri szövetségben szorosan együtt működnek, ezzel biztosítva az előnyök szolgáltatását.

 

Az éghajlatváltozás megoldása megkérdőjelezhetetlenül a legnagyobb globális kihívás, hiszen mindannyiunk számára fenyegetést jelent. A mérföldköveket jelentő megállapodásokhoz, mint például a 2015-ös UN Párizsi egyezményhez is, elengedhetetlenek az éghajlati trendekre vonatkozó biztos tudományos bizonyítékok a műholdak segítségével.

 

A fenntartható fejlődés az egyetlen járható út, mindenki számára. Az UN ilyen irányú céljait csakis megbízható, naprakész információkkal tudja elérni, például a víz, az étel biztosítás, a tengeri források, az erdők és a városfejlesztés ügyeivel kapcsolatban. Az adatok legjava műholdakon keresztül kell, hogy érkezzen.

 

A tudomány és innováció segítségével formálható a földmegfigyelések „gerince”, az ESA FutureEo programja kritikus szerepet játszik Európa jövőbeli üzemképes rendszereinek előkészítésében. Például, ha az éghajlat indikátorok visszaesnek 3 évtizedet vizsgálva, szükséges kiértékelni a változást és kritikus döntéseket meghozni az irányelveket illetően, amelyek közvetlen hatással vannak a gazdaságra és az emberek biztonságára.

 

A FutureEo kutatásaiba fektetve eljuthatunk merőben új műholdas mérőtechnikákig és élvonalbeli tudományos missziókat indíthatunk, mint például az Earth Explorer. Becslések szerint minden 1 euró, amelyet a FutureEo-ba fektetünk 3,8 euró GDP növekedést eredményez!

 

Adatok terrabyte-jait szolgáltatja nap, mint nap ingyen az Európai Uniós Copernicus program, amellyel 92 és 191 milliárd euró közötti összeget ad hozzá az európai gazdasághoz a következő két évtizedben. Az időjárás-előrejelzések szélsőséges esetekben életeket is menthetnek. Az Európai Unióban az előrejelzések társadalmi-gazdasági hasznát 15-61 milliárd euróra becsülik.

 

Az ESA jelenleg Európa következő generációs meteorológiai műholdjait fejleszti az Eumetsattal karöltve. A harmadik generációs Meteosat geostacionárius rendszer (Föld körüli pályája az egyenlítő síkjában van és a Földdel együtt kering, mindig ugyanazt a területet pásztázza) és a második generációs MetOp poláris pályán haladó rendszer is pontosabb adatokat fog szolgáltatni, ezzel lehetővé téve a pontosabb időjárás-előrejelzéseket.

 

2020 és 2040 között, ezek az új időjárási műholdak várhatóan további 16-63 milliárd eurót adnak a gazdasághoz. „A földmegfigyelés egyszerűen az élet része manapság, mindannyian használjuk, akár tudatában vagyunk, akár nem” – mondta Josef Aschbacher, az ESA földmegfigyelési programjainak igazgatója.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: