2014-06-20 15:17:36• hírek • Szatmár.ro

Etnofotó kiállítás nyílt a Képzőművészeti Múzeumban

Napokon át fotózták az ország több pontjáról érkezett fotósok a húsvétra készülő, illetve ünneplő bükkaljaiakat.

A Képzőművészeti Múzeum első emeletén található egyik kiállítóteremben található a tárlat, amely bemutatja a Bükkalján egy hétig táborozó fotósok alkotásait. Az ország több pontjáról érkezett fényképészek a virágvasárnapot megelőző szombattól kezdődően húsvét harmadnapjáig örökítették meg a tájegységben élők mindennapjait, felkészülésüket az ünnepre és természetesen a hagyományokat. A több mint hatvan kiállított fotót Felician Sateanu, Vlad Chiorean, Costas Dumitrescu, Ilie Tudorel, Enyedi István és Daniela Stanoiu készítették.

A néprajzi értékek megőrzésére irányuló projektet a Máramaros megyei és a Szatmár megyei Hagyományos Kultúrát Megőrző és Támogató központ valósította meg, a felmerülő költségeket pedig a Szatmár Megyei Tanács biztosította.

A kiállításmegnyitón ott volt a megyei tanács elnöke, Adrian Stef is. "Szatmár megye egyedülálló sokszínűséggel bír az itt élő nemzetek és az ő hagyományaik tekintetében. Nem tudnék még egy olyan megyét mondani, ahol a húsvétra való készülődés ilyen sokféle legyen: más szokásokkal, más hagyományokkal várják az ünnepet az avasban, Nagykároly környékén, a bükkalján és Szatmárnémetiben. Erre a kulturális és néprajzi sokszínűségre pedig lehet turizmust építeni" - mondta a tanácselnök.

Stef egyébként felvetette annak lehetőségét, hogy a következő évben a fotósok Szatmár megye egy másik szegletében - akár az Avasban - dokumentálják a mindennapi életet és az ünnephez kapcsolódó hagyományokat.

Fotókiállítás nyílt a Képzőművészeti Múzeumban

 

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: