2009-05-05 18:12:57• hírek • Szatmár.ro

Etnikai tisztogatás

A magyar nemzetiségű intézményvezetők politikai alapon történő leváltása a magyar többségű megyékben nemcsak politikai, hanem etnikai tisztogatásnak is minősül - jelentette ki Markó Béla szövetségi elnök kedden, bukaresti értekezletén, hozzátéve, mindezt annak ellenére állítja, hogy nem szeret súlyos szavakat és sokkoló megfogalmazásokat használni.

Leszögezte, az RMDSZ számára elfogadhatatlan a kormány döntése, amellyel egycsapásra „lefejezik”ezeket az intézményeket. „Nem fogadhatjuk el, hogy dilettáns politikusok, a PSD és a PD-L helyi vezetői egyik napról a másikra mindenhatóként döntsenek ezekben a kérdésekben” – fejtette ki.

A szövetségi elnök közölte, az RMDSZ továbbra is mindent megtesz, hogy megakadályozza azt a folyamatot, amely nemcsak politikailag, hanem leginkább az etnikumközi kapcsolatok szempontjából veszélyes. Elmondta, az ellentmondásos határozatot mindenütt felháborodás kíséri, és mindenkit aggaszt a kialakult helyzet, ez egyben a kormánytöbbség felfuvalkodottságát mutatja, hogy szerintük a szakembereket ilyen egyszerűen pótolni tudják.

Markó Béla kifejtette, ezek a jelzések nemcsak Hargita és Kovászna, hanem az ország más megyéiből is érkeznek. Szatmár megyében, ahol közel 40%-os a magyarság, a magyar nemzetiségű tanfelügyelő-helyettes kapta meg felmondólevelét. „Nem értem, miért baj a magyar szakértők jelenléte egy olyan intézményben, amely a magyar és román iskolákat felügyeli. Nem értem, hogyan engedhetik meg maguknak a kormánypártok, hogy eltávolítsák a magyar szakértőket az effajta intézményekből” - mondta. Véleménye szerint el kell dönteni, hogy nevetségessé teszik-e ezeket az intézményeket, vagy elfogadják, hogy közük van az oktatási folyamathoz, ez esetben pedig azt is el kell fogadniuk, hogy a magyar oktatás kérdésében olyan személyre van szükség, aki nemcsak a nyelvet, hanem a témakört is ismeri.

A szövetségi elnök elmondta, a politikai alapon történő intézményvezető-váltás volt az egyik oka, hogy a Szövetség a Nemzeti Liberális Párttal bizalmatlansági indítványt nyújtott be a kormány ellen. Szerinte a dokumentum, bár nem teszi mérlegre a kormány egész tevékenységét, mégis rámutat a legégetőbb problémákra. Kifejtette, a bizalmatlansági indítvány aláírását alapos elemzés előzte meg, figyelembe véve azt is, hogy az ellenzéknek ebben a parlamenti időszakban csak egy hasonló kezdeményezésre van lehetősége, következtetésképpen arra jutott az RMDSZ, hogy mindenképpen fel kell hívni a figyelmet a súlyosbodó problémákra. Úgy értékelte, a parlamenti mandátumok háromnegyedét birtokló kormánynak ebben a gazdasági válság sújtotta időszakban a társadalmi szolidaritást kellene építenie, ám az egyelőre csak viszályt szít, stabilitás helyett pedig az instabilitást kelt.

Keddi sajtótájékoztatóján Markó Béla az RMDSZ és az EMNT hétfői, sepsiszentgyörgyi kampánynyitójára is kitért. Közölte, az RMDSZ intenzív kampányra készül, és megpróbálja olymódon mozgósítani a választókat, hogy a lista legalább három jelöltje bejusson az Európai Parlamentbe. Mint elmondta, a Magyar Összefogás, a szolidaritás nem a nézetkülönbségek hirtelen felszámolását jelenti, hanem azt, hogy a romániai magyar politikai szereplők tudják: vannak olyan pillanatok, amikor szolidárisnak kell lenniük, és bizonyítéka az ilyen esetekben történő kompromisszumkészségnek. A szövetségi elnök ismételten felrótta a politikai pártoknak, hogy nem fordítanak elég figyelmet az EP-választásra, amely jelentősége elsikkad az elnökválasztásnak tulajdonított figyelem mellett. Emlékeztetett, hasonló okokból volt alacsony a részvétel a két évvel ezelőtti európai parlamenti választásokon is. Arra is rámutatott, hogy az európai struktúra még kiforratlan, ennek építésébe, megszilárdításába, a mechanizmusok működésébe pedig az EP-jelenlét révén beleszólása lesz a romániai politikai szervezeteknek is.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: