2017-04-06 15:21:35• hírek • Agerpres.ro

Etnikai szeparatizmussal vádolják az RMDSZ-t

Marius Pașcan, a Népi Mozgalom Párt (PMP) képviselője azt nyilatkozta csütörtökön, marosvásárhelyi sajtóértekezletén, hogy, jóllehet európai elveket hangoztatnak, az RMDSZ vezetői 'anakronisztikusan és primitív módon, szakadatlanul etnikai szeparatizmusra uszítanak' és nemzetközi szinten eltorzítják a Romániáról kialakított képet.

Míg a román hatóságok egymással küzdenek (...), addig az RMDSZ marad az egyetlen politikai csoport a román parlamentben, amely párt is, de civil szervezet is, amely csökönyösen szeparatista törekvéseket hangoztat, és amely egy kisebbségi etnikai enkláve megteremtéséért küzd Románia közepén. Jóllehet kikent-kifent, de demagóg módon európai elveket hangoztatnak, és a kulturális identitásuk megőrzésének szükségességéről beszélnek, az RMDSZ vezetői anakronisztikusan és primitív módon, szakadatlanul etnikai szeparatizmusra uszítanak, a román alkotmányt támadják, és nemzetközi szinten Románia ellenes légkör kialakítására törekednek' — mondta el a képviselő.

Szerinte az RMDSZ 'kötekedően' módosítani akarja az egyesülés megünnepléséről szóló törvényt és 'provokatív' módon ragaszkodik az általuk 'helytelennek' tartott 'nemzeti' kifejezés törléséhez.

'Ez nyilvánvalóan a román alkotmány megcsúfolása, amit az RMDSZ-esek soha sem fogadtak el. Másrészt, Kelemen Hunor szövetségi elnök hamis információkkal az Európai Néppárt máltai kongresszusára ment árulkodni, és úgy mutatta be a marosvásárhelyi teológiai gimnázium ügyét, hogy azt hazudta, hogy 'Romániában az ügyészséget használják fel egy kisebbségi iskola megszüntetésére, ez tarthatatlan állapot, amely az iskola több száz diákjának jövőjét veszélyezteti' — jelentette ki a képviselő.

Marius Pașcan kiemelte: Kelemen Hunor ismertette Máltán az RMDSZ törvénymódosító javaslatát is, amely 'a magyart második hivatalos nyelvvé tenné Romániában' és azt hangoztatta, hogy Marosvásárhelyen 'folyamatosan és következetesen' támadják a magyar etnikumot.

'Ezzel párhuzamosan az RMDSZ etnikai alapú területi és közigazgatási autonómiát akar teremteni (...). Minket, akik Romániában élünk (...) már nem hatnak meg az RMDSZ szemtelen követelőzései, de zavaró az, hogy a Hargita és Kovászna megyében élő románok kulturális identitásának megőrzéséért a román állam nem tesz semmit, hogy mintha belenyugodott volna az etnikai tisztogatásba. A két megyében élő románokat, akik kisebbségként élnek saját országukban, nem hallgatja meg már sem Románia, sem az Európai Unió, ahogyan nem hallgatja meg a magyarországi román kisebbséget sem' — véli Pașcan.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: