2015-11-20 22:01:58• hírek • Kocsis Zoltán

Etnikai alapon fizetnek a VSK-nál?!

Heves bírálatot fogalmazott meg a Szatmárnémeti Városi Sportklub korábbi vezetőségének gazdálkodásával, valamint az Olimpia labdarúgóklub elnökének kommunikációjával szemben Magyar Lóránd, a városi tanács sportbizottságának elnöke.

Az RMDSZ-es tanácsos megnyugvással nyugtázta, hogy október végén Valeriu Neagu végre beadta lemondását a VSK éléről. Az utódjától, Claudiu Stefanescutól bekért elszámolások és szerződések pedig „még inkább rávilágítottak arra a kaotikus, koncepció nélküli, kilátástalan gazdálkodásra, ami a klubnál folyt és amit mi hónapokon keresztül jeleztünk", mondta.

A gazdasági kimutatásokból kiderült többek között, hogy Neagu alatt szinte megötszöröződött a klub adminisztratív személyzetének a száma. „Több edzője és irodása van a klubnak, mint sportolója", mondta. „A VSK az elmúlt két évben munkahelyteremtésre volt csak jó. Megértem, hogy a választási kampányban több munkahelyet ígért a polgármester, ám ezt nem a VSK felpumpálásával kellene elérni", élcelődött az RMDSZ frakcióelnöke.

Magyar felhívta a figyelmet, hogy a klub négy millió lejnyi közpénzből rekordköltségvetéssel dolgozik, ám eredmények nincsenek. „ A kosárlabdacsapat pofozógép, a férfi kézilabdacsapat képtelen visszajutni az élvonalba, a röplabdacsapat kiesett az élvonalból. Az olyan sikersportokban, mint például a cselgáncs, több a nem szatmári, mint a szatmári. Marad a teke, a karate, az úszás, amelyek az utazásokkal hatalmas összegeket emésztenek fel", vázolta a helyzetet Magyar.

„Amikor a VSK-t megalakítottuk, úgy döntöttünk, eredményorientált klubot akarunk, ezért döntöttük két szakosztály, a női kosárlabda és a férfi kézilabda mellett. Azóta viszont csak a vívók tudtak eredményesek maradni, de ők a VSK nélkül is azok voltak", jelentette ki.

Magyar bírálta Dan Babutot, az Olimpiia elnökét is. Vele kapcsolatban elmondta, a klub gazdálkodása nagyjából rendben van, de megengedhetetlen, hogy az elnök „a sajtón keresztül támadja a szurkolókat. Emiatt a magatartás miatt többen is jelezték, vissza szeretnének lépni a klub igazgatótanácsából", mondta a sportbizottság elnöke.

Magyar a legmegdöbbentőbb és legsúlyosabb vádakkal azonban a VSK korábbi vezetőségét illette, méghozzá az alkalmazottak fizetése miatt. „A bérek összegének megállapításában semmilyen más kritériumot nem tudtunk felfedezni, mint az etnikait! Sámel Lóránt (sokszoros országos bajnok, többszörös Balkán-bajnokság- és Európa Kupa-érmes cselgáncsozó, szerk.) a klub egyik legkevesebbet kereső sportolója! És ezt sajnos más esetek is alátámasztják!",

A szatmárnémeti önkormányzat idén 5,3 millió lejt (közel 1,2 millió eurót) fordított a VSK és az Olimpia finanszírozására: előbbi 4, utóbbi 1,3 millió lejt kapott. „Ez nagyon komoly összeg! Eredmény pedig semmi! A sport munkahely-teremtés volt csupán. Az önkormányzatnak, mint finanszírozónak, mégis csak tudnia kell, mire költötték a pénzt", mondta Kereskényi Gábor parlamenti képviselő is.

A jövő csütörtökön esedékes tanácsülésre a városi tanács sportbizottsága komoly és mélyreható jelentést készít a VSK elmúlt három évének gazdálkodásáról, árulta el Magyar.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: